Держпродспоживслужба та Західноукраїнський національний університет посилюють освітнє співробітництво
опубліковано 19 лютого 2024 року о 12:28

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін відвідав Західноукраїнський національний університет (м. Тернопіль), де ознайомився з матеріально-технічною базою, станом наукового та лабораторного обладнання, а також сучасними освітніми технологіями, які використовуються для підготовки фахівців (агрономія, екологія, інформаційні технології, кібербезпека, електронні комунікації, туризм, готельно-ресторанна справа та ін.).

В ході візиту Сергій Захарін розповів членам ректорату та студентам університету про ключові результати роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також її територіальних органів. Йшлося, зокрема, про перспективи подальшого цифрового розвитку Держпродспоживслужби (адміністрування електронних реєстрів, розробка нових програмних продуктів, підвищення аналітичних можливостей наявних баз даних тощо).

Сергій Захарін повідомив, що одним із пріоритетних напрямків роботи Держпродспоживслужби та її територіальних органів є практичне супроводження реалізації реформи шкільного харчування. Реалізацію реформи на практичному рівні забезпечують кілька державних органів, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги, велику допомогу надають міжнародні партнери та представники громадськості. Нині реалізується проєкт із створення кулінарних хабів, на базі яких здійснюватиметься підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кухарів. Такі структури вже працюють у кількох регіонах України.

Окрім того, представник Держпродспоживслужби відповів на численні запитання членів ректорату та студентів університету. Найбільшу зацікавленість становили питання цифровізації та розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, захисту прав споживачів, удосконалення державної освітньої політики (зокрема, в частині посилення ролі роботодавців у підготовці фахівців та реалізації проектів дуальної освіти).

Ректор університету доктор економічних наук, професор Оксана Десятнюк розповіла про передові навчальні технології, що використовуються в освітньому процесі. В численних лабораторіях студенти опановують навички майбутньої професії. Зокрема, працює навчальне кафе та навчальний кулінарний цех, на базі яких студенти опановують правила організації громадського харчування, а також принципи НАССP - системи, яка дає сучасний інструментарій управління якістю і безпечністю харчових продуктів та готових страв.

Голова Вченої ради університету доктор економічних наук, професор Андрій Крисоватий зазначив, що науково-педагогічним колективом приділяється висока увага до підготовки якісних кадрів та здійснення просвітницьких заходів. Студенти регулярно вивчають не лише теорію, а й чинні нормативно-правові акти, методичну документацію, технічні регламенти тощо, а також обов’язково закріплюють отримані знання під час проходження практики.

Окрім того, під час робочих зустрічей обговорювалися перспективні механізми проходження практики кращими студентами університету в системі Держпродспоживслужби, організації науково-навчальних екскурсій, проведення спільних вебінарів та відкритих лекцій.

«Західноукраїнський національний університет є багатогалузевим закладом вищої освіти, класичним університетом, визнаним освітнім центром у сфері підготовці фахівців для підприємств та установ багатьох сфер національної економіки. Здійснюються наукові дослідження з широкого кола наукових проблем, у тому числі у сфері захисту прав споживачів, інформаційних систем, штучного інтелекту. Студенти мають можливості вивчати кращі технологічні рішення, а також закріплювати отримані знання у численних лабораторіях. Приємно відзначити, що студенти університету глибоко вивчають реформу шкільного харчування, у тому числі спеціальну документацію, технологічні карти, перспективні меню тощо. Переконаний, що співробітництво Держпродспоживслужби та Західноукраїнського національного університету буде результативним і успішним», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux