Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав інженерно-технологічний факультет Сумського національного аграрного університету, де поспілкувався з науково-педагогічними працівниками кафедр, а також ознайомився з матеріально-технічною базою та станом освітнього обладнання.
В ході візиту Сергій Захарін нагадав, що Держпродспоживслужба та її територіальні органи мають низку повноважень у сфері нагляду (контролю) у системі інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу.
Окрім того, представник Держпродспоживслужби презентував науково-педагогічним працівникам факультету нові можливості уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи, яка дозволяє управляти базами даних сільськогосподарської техніки.
Ректор університету Володимир Ладика розповів про новітні інноваційні розробки, які можуть бути використані в практиці підтримки безпечності харчових продуктів та інженерно-технічного забезпечення агропродовольчого виробництва, а також наголосив на високій зацікавленості у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами в питаннях проходження практики кращими студентами.
Декан факультету Владислав Зубко розказав, що основними напрямками наукової роботи факультету є машинобудування, ефективність використання аграрної техніки, дослідження роботи рушіїв машино-тракторних агрегатів, технологічні операції з відновлення поверхонь наплавкою та електроерозійним легуванням, дослідження складу та структури твердих та газоподібних речовин. За останні п’ять років викладачами факультету було опубліковано близько 80 статей у журналах, що входять до бази даних Scopus та WoS; отримано близько 100 патентів на винаходи та корисні моделі; узято участь у 30 держбюджетних та госпдоговірних тематиках.
«Сумський національний аграрний університет є одним із лідерів аграрної освіти в Україні. На інженерно-технологічному факультеті функціонують потужні наукові школи, результати роботи яких широко використовуються в агропромисловому виробництві. Функціонують сучасні лабораторії, в яких студенти та аспіранти можуть опановувати навички майбутньої професії. Ми обговорили можливі формати взаємодії фахівців Держпродспоживслужби та науковців інженерно-технологічного факультету Сумського національного аграрного університету, домовились про освітнє співробітництво у сфері інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу», – зазначив Сергій Захарін.