Держпродспоживслужба та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника співпрацюють у сфері розвитку природничої освіти
опубліковано 15 липня 2024 року о 14:47

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у засіданні науково-методологічного семінару з питань подальшого розвитку природничої освіти, який проведено на майданчиках Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ).

У засіданні круглого столу взяли участь науково-педагогічні працівники університету, представники Національної академії педагогічних наук України, керівники органів студентського самоврядування, а також автори підручників з природничих дисциплін.

Сергій Захарін розповів про ключові результати роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також її територіальних органів. Представник Держпродспоживслужби заявив про необхідність впровадження сучасних інноваційних підходів до формування стандартів та нормативів у сфері природничої освіти, зокрема під час вивчення біології, хімії, географії. Значна частина учнів, які мають успіхи в опануванні зазначених наук, продовжують навчання на ветеринарних, агрономічних, технологічних факультетах. При Держпродспоживслужбі діє Науково-методична рада, яка може формулювати пропозиції та рекомендації щодо тематичної наповненості відповідних освітніх програм та підручників.

Окрім того, Сергій Захарін акцентував увагу на можливостях подальшого освітнього співробітництва за широким спектром напрямів. Зокрема, кращі студенти закладів вищої освіти мають змогу проходити практику на підвідомчих підприємствах Держпродспоживслужби, а після завершення навчання отримати цікаву роботу за фахом.

Ректор університету Ігор Цепенда розповів про новітні наукові розробки, які можуть бути використані під час вивчення природничих наук, звернув увагу на доцільність поглибленого вивчення та опанування технологій штучного інтелекту, а також наголосив на високій зацікавленості у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами і запевнив про готовність до реалізації спільних освітніх проєктів.

Віце-Президент Національної академії педагогічних наук академік НАПН України Олег Топузов звернув увагу на актуальні питання розвитку освітніх технологій, інтеграції нових методик у навчальний процес та перспективи співпраці між науковими установами, закладами вищої освіти та сумлінними роботодавцями.

Академік-секретар відділення вищої освіти Національної академії педагогічних наук академік НАПН України Петро Саух зазначив, що ключовим завданням сучасної освітньої політики є підвищення якості освіти. Компетентності випускників мають відповідати вимогам ринку праці, тобто запитам роботодавців, і для цього необхідно модернізувати навчальні програми, впроваджувати сучасні методики викладання та використовувати новітні технології у навчальному процесі.

Сергій Захарін також нагадав, що минулого року Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (начальник – Роман Гурський) та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (ректор – Ігор Цепенда) підписали Угоду про співпрацю. В рамках виконання цього документу проведено низку спільних освітньо-наукових заходів у сфері розвитку технологій шкільного харчування, лабораторної діагностики, захисту прав споживачів, стандартизації, метрології. А відтак, запропонував продовжити подальшу співпрацю у сфері розвитку природничої освіти.

«Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника займає у національному Консолідованому рейтингу закладів вищої освіти високе 7-ме місце, і є одним із флагманів у сфері формування імперативів подальшого розвитку природничої освіти. Науково-педагогічні працівники університету мають цікаві напрацювання, які суттєво впливають на престижність та авторитет професій у сфері ветеринарної медицини, фітосанітарної безпеки, лабораторної діагностики, підтримки біологічного різноманіття. Крім того, ми прагнемо популяризувати актуальні знання у сфері підтримки санітарного благополуччя, що особливо актуально для студентів педагогічних спеціальностей. Держпродспоживслужба та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника продовжують співпрацю у сфері розвитку природничої освіти, і я пишаюся тим, що ми маємо конкретні практичні результати цієї важливої роботи», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux