Держпродспоживслужба та Полтавський національний педагогічний університет провели круглий стіл з питань реформи шкільного харчування
опубліковано 09 жовтня 2023 року о 12:42

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін та ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Марина Гриньова провели круглий стіл з питань реформи шкільного харчування. В засіданні взяли участь понад 90 працівників та студентів університету.

Сергій Захарін повідомив, що реформа триває вже кілька років і є успішною, це підтверджується конкретними результатами (зокрема, встановлено нові сучасні харчоблоки у закладах загальної середньої освіти). Реалізацію реформи на практичному рівні забезпечують кілька державних органів, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги, велику допомогу надають міжнародні партнери та представники громадськості.

Реформа шкільного харчування здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді України Олени Зеленської, що дало змогу швидко та ефективно консолідувати різних стейкхолдерів, виконати низку важливих і необхідних кроків.

Ще у 2021 році за участі МОН, МОЗ, Держпродспоживслужби, Центру громадського здоров’я розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо». Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.

Протягом 2022 року органами Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проводилися заходи державного контролю (перевірки): у закладах загальної середньої освіти - 537 заходів, у закладах дошкільної освіти – 143.

У кожному третьому випадку були виявлені порушення. Проведено 23 комісійні обстеження постачальників харчової продукції. Складено 331 припис про усунення порушень законодавства. Вилучено 550 кг небезпечних продуктів. У найбільш кричущих випадках складаються протоколи, а посадові особи притягуються до адміністративної відповідальності.

Нині реалізується проєкт із створення кулінарних хабів, на базі яких здійснюватиметься підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кухарів. Такі структури функціонуватимуть на базі спеціалізованих закладів професійної освіти. Кулінарні хаби вже працюють у кількох регіонах України.

Марина Гриньова повідомила, що одним із факторів успіху реформи є високий рівень уваги до підготовки якісних кадрів та здійснення просвітницьких заходів. Студенти регулярно вивчають нормативно-правову та методичну документацію з питань організації шкільного харчування, а також закріплюють отримані знання під час проходження практики безпосередньо в закладах освіти.

«Реформа шкільного харчування – звісно, не лише про харчі. Це і про культуру споживання, і про культуру виробництва, і про корисні звички, і про виховання відповідального громадянина, і про соціальну відповідальність бізнесу, і про безпечне освітнє середовище. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у межах своєї компетенції виконує величезну роботу, спрямовану на забезпечення підтримки високої якості та культури шкільного харчування. Зокрема, територіальними органами постійно проводяться робочі зустрічі і навчальні семінари, на яких керівники закладів освіти та працівники харчоблоків можуть отримати актуальну інформацію та відповіді на практичні запитання. Минулого року здобувачам освіти проведено понад 1200 лекцій та уроків. Регулярно здійснюються робочі зустрічі з представниками батьківських організацій. На мій погляд, дуже важливо розказати про реформу студентам педагогічних університетів, адже саме випускники педагогічних університетів працюватимуть у закладах освіти, у органах управління освітою, будуть ухвалювати управлінські рішення у сфері організації шкільного харчування, тобто – будуть виконувати орієнтири реформи. У той же час слід пам’ятати, що відповідальність за реалізацію реформи несе не лише держава. Говорячи бюрократичною мовою, за безпечність та якість шкільного харчування, згідно вимог законодавства, у першу чергу відповідають оператори ринку, що здійснюють організацію харчування дітей в закладах освіти», - зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux