Держпродспоживслужба та Одеський національний технологічний університет домовилися активізувати співробітництво у сфері безпечності харчових продуктів
опубліковано 07 серпня 2023 року о 14:41

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Сергій Захарін відвідав Одеський національний технологічний університет, де ознайомився з матеріально-технічною базою університету, станом наукового та лабораторного обладнання, а також сучасними освітніми технологіями, які використовуються для підготовки фахівців у сфері безпечності харчових продуктів, харчових технологій, промислової біохімії та ін.

В ході візиту Сергій Захарін зустрівся з членами ректорату університету та розповів про ключові результати роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також її територіальних органів. Зокрема, у 2022 році проведено реєстрацію 14120 потужностей (що вдвічі більші, аніж за попередній рік), не допущено до реалізації майже 48 тисяч тонн небезпечних м’яса та субпродуктів, успішно проведено перемовини щодо відкриття нових ринків для української сільськогосподарської продукції.

Пан Захарін акцентував увагу на перспективах подальшого цифрового розвитку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Ключовий пріоритет – розвиток нових та удосконалення наявних сервісів електронної демократії, що є запорукою широкого доступу громадян та сумлінного бізнесу до якісних адміністративних послуг. Вже нині понад три чверті звернень громадян надходять до Держпродспоживслужби в електронній формі.

Наступний пріоритет – розвиток електронних реєстрів, які адмініструються та використовуються Держпродспоживслужбою та її територіальними органами. Зокрема, нині активно виконуються необхідні роботи для впровадження електронних фітосанітарних сертифікатів (ePhyto), які зможуть використовуватися у багатьох країнах світу без виконання жодних додаткових формальностей.

В практиці роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів використовується система «Ветконтроль», яка забезпечує побудову єдиного інформаційного простору для вирішення всього спектру задач ветеринарного контролю, що є запорукою підтримки належного рівня безпечності харчових продуктів тваринного походження.

Держпродспоживслужба внесла низку ініціатив, спрямованих на виконання законодавства щодо простежуваності харчових продуктів, але із використанням цифрових інструментів (зокрема, електронних товарно-транспортних накладних).

Президент університету Богдан Єгоров та ректорка університету Лариса Іванченкова розповіли про новітні наукові розробки, які можуть бути використані в управлінській практиці (у тому числі у сфері цифровізації сфери безпечності харчових продуктів), наголосили на високій зацікавленості у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами, а також запевнили про готовність надати науково-методичну підтримку з широкого кола питань.

В цьому контексті під час засідання ректорату обговорено можливі формати майбутньої взаємодії на шляху до безумовного виконання завдань і заходів у сфері підтримки безпечності харчових продуктів, зокрема шляхом реалізації низки наукових та освітніх ініціатив.

«Важливий орієнтир цифровізації органів Держпродспоживслужби – це підвищення якості державних та адміністративних послуг, які надаються громадянам та сумлінному бізнесу. Серед ключових критеріїв – усунення бюрократичного фактора, скорочення строків розгляду документів, підвищення рівня прозорості. Ця робота є складовою виконання великого завдання щодо розбудови системи електронної демократії в нашій країні. Ми обговорили можливі формати взаємодії фахівців Держпродспоживслужби та науковців Одеського національного технологічного університету, домовились про активізацію співробітництва у сфері безпечності харчових продуктів та її цифровізації. Дуже важливо, що до вирішення актуальних завдань цифрової трансформації в Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів залучаються провідні науковці та експерти», – зазначив Сергій Захарін.

Продовжуємо будувати цифрову державу: без бюрократії, черг та корупції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux