Держпродспоживслужба та Карпатський національний університет імені Василя Стефаника обговорили результати наукового і освітнього співробітництва

опубліковано 26 серпня 2025 року о 16:30

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав з робочим візитом Карпатський національний університет імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ), під час якого поспілкувався з керівництвом та науково-педагогічними працівниками університету, а також оглянув новітнє наукове та освітнє обладнання, що було введено в експлуатацію протягом останнього року.

Ключова тема візиту: обговорення результатів наукового і освітнього співробітництва, що було ініційовано відповідно до Меморандуму, укладеного між Держпродспоживслужбою та університетом, а також визначення подальших перспектив (напрямів) такого співробітництва в контексті сучасних викликів біологічної природи.

Сергій Захарін від імені керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів привітав колектив університету з «ребрендінгом» (йдеться про зміну назви, що має важливе значення в контексті євроінтеграційної кооперації) і повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього часу значно активізовано співпрацю із провідними закладами вищої освіти. Функціонує Науково-методична рада (до її складу входять і професори університету), яка може формулювати пропозиції та рекомендації, зокрема, щодо тематичної наповненості відповідних освітніх програм та підручників. Фахівці служби проводять різноманітні інформаційні на освітні заходи, у тому числі науково-навчальні екскурсії до відомчих лабораторій. Приділяється увага реалізації програм і заходів у сфері економічної безбар’єрності, завдяки чому кращі випускники мають змогу без зайвих бар’єрів отримати цікаву роботу за фахом.

Ректор Карпатського національного університету імені Василя Стефаника член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України Ігор Цепенда звернув увагу на актуальні питання розвитку освітніх технологій, інтеграції нових методик у навчальний процес та перспективи співпраці між науковими установами, закладами вищої освіти та сумлінними роботодавцями. В університеті приділяється велика увага питанням зміцнення якості освіти, у тому числі основі організації співробітництва із сумлінними роботодавцями (зокрема, із Держпродспоживслужбою, її територіальними органами та установами). Окрім того, він розповів про новітні наукові розробки, які можуть бути використані під час вивчення так званих «природничих» дисциплін. Профільні кафедри факультету природничих наук розуміють необхідність впровадження сучасних інноваційних підходів до формування стандартів та нормативів у сфері природничої освіти, зокрема під час вивчення біології, хімії, біохімії, географії, метеорології, астрономії тощо.

Сергій Захарін та Ігор Цепенда провели круглий стіл з науково-педагогічними працівниками факультету природних наук, під час якого обговорювалися результати наукового і освітнього співробітництва між Держпродспоживслужбою та університетом. Високо оцінено результати спільних наукових розвідок кафедри біохімії з профільними інститутами Держпродспоживслужби, співробітництво у сфері проведення та імплементації метеорологічних, геоботанічних та агробіологічних досліджень, а також взаємодія в межах роботи Науково-методичної ради. Окрім того, визначено ключові напрями та завдання співробітництва на наступний навчальний рік. Серед цих напрямів: об’єднання зусиль у сфері лабораторної діагностики, організація дослідження грунтів, проведення спільних наукових заходів (конференцій, круглий столів тощо), організація науково-навчальних екскурсій для викладачів, опрацювання можливостей спільної реалізації інноваційних проектів тощо.

В рамках робочого візиту Сергій Захарін на запрошення Ігоря Цепенди оглянув низку об’єктів освітньої інфраструктури (у тому числі Міжнародний науковий центр «Обсерваторія», що розташований на Горі Піп Іван), на яких встановлено новітнє наукове і освітнє обладнання. Наявна апаратура дозволяє, зокрема, на високому рівні проводити метеорологічні, геоботанічні та агробіологічні дослідження. 

«Карпатський національний університет імені Василя Стефаника займає у національному Консолідованому рейтингу закладів вищої освіти надзвичайно високе 6-ме місце, приділяючи високу увагу підтримці якості всіх процесів – освітнього, наукового, інноваційного, просвітницького. Науково-педагогічні працівники профільних кафедр факультету природничих наук мають дуже серйозні напрацювання з широкого кола проблем підтримки біологічної безпеки, зокрема в контексті організації протидії біологічним викликам. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів як соціально відповідальний роботодавець робить все можливе, аби зробити помітний внесок у зміцнення якості підготовки фахівців, і цю роботу ми проводимо постійно за різними напрямами. Я відповідально заявляю, що наукове і освітнє співробітництво між університетом та Держпродспоживслужбою, яке було започатковано на основі підписаного два роки назад Меморандуму, є успішним. Пишаюся тим, що ми маємо конкретні практичні результати. Ми визначили подальші напрями співробітництва на наступний навчальний рік. Користуючись нагодою, вітаю славетний колектив Карпатського національного університету імені Василя Стефаника з новим навчальним роком, який розпочнеться у День знань, 1 вересня», - наголосив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux