Держпродспоживслужба сформулювала низку пропозицій щодо підвищення якості аграрної та технологічної освіти
опубліковано 16 листопада 2023 року о 15:24

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у круглому столі «Стан, якість та перспективи розвитку аграрної освіти», який проведено на майданчиках Одеського державного аграрного університету. У роботі круглого столу взяли участь науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти аграрного профілю.

Сергій Захарін розповів про ключові результати роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальних органів. Санітарно-епідеміологічний, ветеринарно-санітарний та фітосанітарний стан контрольований. В повній мірі виконано завдання Уряду щодо відкриття для українських виробників нових ринків збуту, ця робота продовжується.

Представник Держпродспоживслужби зазначив, що вже зараз відчувається брак підготовлених фахівців. В той же час вживаються активні управлінські заходи, спрямовані на поліпшення кадрового забезпечення територіальних органів, установ та підприємств служби. Зокрема, для здобувачів освіти регулярно проводяться ознайомчі екскурсії та оглядові лекції, найбільш здібні студенти запрошуються на практику. На сайті Держпродспоживслужби розміщено багато навчальних та пізнавальних матеріалів.

Сергій Захарін підкреслив, що сучасний фахівець має обов’язково володіти цифровими компетентностями, знати основи нормативно-правового регулювання у сфері цифровізації, вміти користуватися наявними реєстрами та довідково-інформаційними ресурсами. Відтак, в освітніх програмах і навчальних планах мають бути присутні відповідні дисципліни.

Окрім того, сформульовано пропозицію про активізацію співробітництва Держпродспоживслужби та закладів вищої освіти, що дасть змогу підвищити рівень обізнаності викладачів про актуальні практичні кейси.

Ректор Одеського державного аграрного університету Михайло Брошков повідомив, що заклади вищої освіти аграрного профілю зацікавлені у розширенні співробітництва із Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, і готові долучатися до реалізації спільних наукових і освітніх програм.

«Ключовий орієнтир діяльності Держпродспоживслужби – це підвищення якості державних та адміністративних послуг, які надаються громадянам та сумлінному бізнесу. В першу чергу – за рахунок усунення «бюрократичного фактора». Один із інструментів – широка цифровізація управлінських процесів, яка дозволяє організувати роботу на основі стандартизованих процедур. Учасники круглого столу сформулювали багато цікавих ідей і рекомендацій, які можуть бути використані в практиці підготовки фахівців. На мій погляд, дуже важливо, аби запити Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів як роботодавця були враховані, що є запорукою подальшого підвищення якості аграрної і технологічної освіти», – зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux