Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у церемонії відкриття форуму «Міжнародний день поля», ключовим організатором якого виступили Миколаївська обласна військова адміністрація та Миколаївський національний аграрний університет.
Учасники форуму: керівники аграрних підприємств, конструктори та технологи компаній з виробництва сільськогосподарської техніки, експерти міжнародних організацій, представники громадських організацій, медіа та державних органів, здобувачі освіти, а також усі, хто цікавиться проблематикою розвитку аграрної сфери економіки.
Програма включала виставку новітньої сільськогосподарської техніки, демонстраційні покази технологій обробітку ґрунту, презентації провідних аграрних підприємств, а також ярмарок крафтової продукції. Особливу увагу привернули експозиції місцевих виробників, які представили натуральну продукцію, виготовлену за традиційними та інноваційними технологіями.
На заході презентовано новітні наукові та інноваційні розробки аграрної сфери сільськогосподарська техніка (комбайни, трактори, спеціальна техніка для тваринництва і рослинництва, технологічне обладнання для аграрних підприємств тощо), харчові продукти тваринного і рослинного походження, насіння, сільськогосподарська хімія, живі тварини та ін.
Сергій Захарін від імені керівництва Держпродспоживслужби привітав організаторів та учасників форуму та зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюються системні заходи, спрямовані на підтримку високої інституційної спроможності механізмів публічного управління, які забезпечують реалізацію державної політики у сферах реалізації ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів, захисту та карантину рослин, сертифікації та реєстрації сільськогосподарської техніки та ін. Регулярно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед зацікавлених суб’єктів аграрного ринку. Вживаються ефективні кроки для належного адміністрування відомчих інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі реєстрів).
Ректор Миколаївського національного аграрного університету В’ячеслав Шебанін наголосив на важливості підтримки та розвитку агропромислового комплексу України, а також звернув увагу на перспективність моделі, що передбачає поєднання освіти, науки та виробництва для забезпечення продовольчої безпеки держави в сучасних умовах. Окрім того, науковці університету презентували низку наукових розробок у сферах застосування агрономічних технологій, обробки ґрунтів, впровадження інноваційних рішень у сфері тваринництва, організації сільськогосподарського виробництва та виробництва харчової продукції.
У форумі взяли участь фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, регіональної державної лабораторії та обласної фітосанітарної лабораторії, які надали зацікавленим учасникам, у тому числі представникам аграрного бізнесу, докладні консультації щодо застосування законодавства у сферах безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини, захисту прав споживачів, реєстрації сільськогосподарської техніки тощо.
«Міжнародний день поля, який проводиться щорічно на Миколаївщині – це унікальна подія, яка збирає ключових гравців аграрного виробництва. Миколаївський національний аграрний університет виступає не лише як заклад освіти, а як потужний інтегратор, що дає змогу зацікавленим фахівцям ознайомитися з різними технологічними новинками й досягненнями. Україна є одним із гарантів глобальної продовольчої безпеки, українська харчова продукція має високий попит, в першу чергу через високу якість і доступність. Водночас ми маємо робити все можливе, аби підвищувати продуктивність та ефективність сільськогосподарського виробництва, в тому числі на основі впровадження сучасних технологій. Вчені Миколаївського національного аграрного університету мають низку розробок, які можуть бути реально використані у сфері виробництва сільськогосподарської продукції. Ми також готові підтримувати ініціативи про популяризацію кращих технологій, під час застосування яких гарантується висока якість кінцевого продукту. Нині університет готується до проведення Крафтового фестивалю, на якому кращі виробники представлять оригінальну продукцію власного виробництва, фахівці Держпродспоживслужби запрошені до участі у роботі дегустаційної комісії. Своєю чергою, Держпродспоживслужба готова і надалі усіляко сприяти суб’єктам аграрного ринку у чіткому виконанні вимог законодавства про безпечність харчових продуктів», - зазначив Сергій Захарін.