Держпродспоживслужба провела активну підготовчу роботу щодо відзначення Рош га-Шана в Умані
опубліковано 29 вересня 2022 року о 12:09

Традиційно на Черкащині у ці вересневі дні відбулися святкування іудейського нового року Рош га-Шана. Незважаючи на ситуацію в нашій державі, тисячі паломників із різних куточків світу відвідали місто Умань.

Щоб мінімізувати виникнення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації в регіоні, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області провело активну підготовчу роботу. Зокрема, розроблено відповідний наказ, план забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя під час Рош га-Шана, розділ протиепідемічних вимог та продовольчої безпеки до плану святкування Рош га-Шана Міжнародного Благодійного Фонду імені Рабі Нахмана з Бреслава, комплексний план заходів запобігання поширенню інфекційних хвороб, регламентованих Правилами санітарної охорони Уманської міської ради та Паланської сільської ради.

Окрім того, надані пропозиції щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення і прочан 27 суб’єктам господарювання, задіяним в обслуговуванні прощі, та Міжнародному Благодійному Фонду імені Рабі Нахмана з Бреслава, підготовлено пам’ятки для працівників готелів, закладів торгівлі, ресторанного господарства, синагоги та учасників масових заходів як англійською мовою, так і на івриті. Фахівці Уманського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області взяли участь у нарадах міського голови та голови Уманської районної військової адміністрації з наданням та підготовкою проєктів відповідних рішень.

У рамках підготовки до паломництва хасидів проведено:

  • зустріч із керівником та уповноваженим представником Міжнародного Благодійного Фонду імені Рабі Нахмана з Бреслава та наради з представниками закладів охорони здоров’я, комунальних служб м. Умань;
  • тренувальні навчання із закладами охорони здоров’я задля відпрацювання дій при виникненні надзвичайних ситуацій (холера, COVID-19, віспа мавп, пташиний грип, сказ, масові інфекційні захворювання та харчові отруєння);
  • спільно з представниками Національної поліції майже 200 моніторингових відвідувань, насамперед закладів торгівлі, ресторанного господарства, готелів, закладів охорони здоров’я, обсерватора, служб житлово-комунального господарства, ринків, укриттів.

Проводився постійний моніторинг факторів ризику середовища життєдіяльності населення, епізоотичної ситуації на території м. Умань та Уманського району. Щодня проводилися заміри радіаційного фону, рівень якого – у межах природного.

За даними Уманського відділення Уманського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», було обстежено на носійство збудників кишкових інфекцій, паразитарних хвороб та стафілокок 72 особи, задіяні в обслуговуванні святкування. За результатами обстежень було надано пропозиції щодо відсторонення від роботи 6 носіїв патогенного стафілококу. Крім того, досліджено 9 проб води питної (синагога, пантеон, наметове містечко) – без відхилень, 10 проб води поверхневих водойм (ставків), із яких 4 проби не відповідали гігієнічним нормативам за мікробіологічними та паразитологічними показниками, 3 проби ґрунту, в яких були виявлені відхилення за паразитологічними показниками.

За наслідками проведених перевірок та лабораторних досліджень Держпродспоживслужбою було направлено відповідні пропозиції щодо усунення виявлених порушень вимог чинного законодавства, поінформовано органи влади.

Фахівці Уманського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області активно проводили санітарно-просвітницьку та роз’яснювальну роботу серед населення та суб’єктів господарювання з питань профілактики особливо небезпечних інфекцій, гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь тощо.

Ускладнень санітарно-епідемічної ситуації під час підготовки та проведення святкування не зареєстровано.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux