Держпродспоживслужба посилює контроль щодо недопущення смертельного вірусу дрібних жуйних тварин
опубліковано 25 липня 2024 року о 17:51

Держпродспоживслужба відмічає напружену епізоотичну ситуацію щодо розвитку та поширення чуми дрібних жуйних в сусідніх країнах, а отже наш першочерговий крок – запровадити необхідні ветеринарно-санітарні заходи, щоб не допустити поширення транскордонної хвороби на території України. Про це заявив заступник Голови Держпродспоживслужби Володимир Кустуров під час наради з керівниками міжрегіональних територіальних органів Держпродспоживслужби.

Фахівці служби обговорили шляхи вирішення мінімізації ризиків розповсюдження смертельного вірусу для дрібних жуйних тварин з метою охорони території України. Наразі на підставі інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) прийнято рішення щодо введення обмежень на ввезення в Україну з Румунії та Греції вантажів через поширення чуми дрібних жуйних. Винятком є тільки молочні продукти, що пройшли обробку та відповідають вимогам щодо ввезення (пересилання) на митну територію України харчових продуктів тваринного походження.

«Кожен із наших територіальних органів знає алгоритм дії, це не перша та не нова для нас ситуація щодо недопущення транскордонних захворювань тварин. Головне зараз завчасно організувати та вжити всі заходи, щоб не допустити цю хворобу на територію України, яка ніколи не була зареєстрованою в нашій країні», - підкреслив Володимир Кустуров.

Держпродспоживслужба продовжує відстежувати та аналізувати епізоотичну ситуації транскордонних хвороб тварин в світі з метою охорони території України від проникнення транскордонних хвороб з інших країн.

Додатково. Чума дрібних жуйних (лат. Peste des petits raminants) – контагіозна вірусна хвороба овець і кіз з гострим та підгострим перебігом, яка характеризується гарячкою, виразковими ураженнями слизової обонки ротової порожнини, геморагічним гастроентеритом, ураженням лімфоїдної системи і розвитком пневмонії. Значних економічних збитків завдає чума дрібних жуйних тварин вівчарству і, здебільшого, козівництву, адже захворюваність у первинних вогнищах може досягати 100% за високого рівня летальності (100%).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux