1 вересня – це новий старт для школярів, учителів і батьків. Для Держпродспоживслужби цей день є підсумком роботи, яку проведено для підготовки закладів освіти до нового навчального року.
Особлива увага приділялася погодженню меню шкільних їдалень. Протягом 2025 року територіальні органи Держпродспоживслужби розглянули понад 11 500 меню закладів загальної середньої освіти. Більшість із них були одразу погоджені, а ті, що потребували доопрацювання, – скориговані спільно з фахівцями. Адже саме від безпечності та якості харчування залежить найцінніше – здоров’я дітей.
За словами заступника Голови Держпродспоживслужби Андрія Крейтора: «Реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, — це не лише про нове меню. Це реформа турботи, розвитку і майбутнього наших дітей. Держпродспоживслужба на чолі з Головою Сергієм Ткачуком є надійним партнером у цьому процесі: ми контролюємо, консультуємо та допомагаємо школам, щоб кожна дитина щодня отримувала збалансоване та безпечне харчування. І ми зі свого боку будемо стежити, щоб усе працювало належним чином.»
Нагадаємо, примірне чотиритижневе сезонне меню дозволено використовувати тільки після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, затверджене наказом МОЗ .
Фахівці Держпродспоживслужби проводять оцінку хімічного складу та енергетичної цінності страв кожного прийому їжі та добового раціону, після чого надають пропозиції щодо коригування меню.
Також оцінюється відсутність заборонених страв, чергування страв у меню та їхня епідемічна безпечність. Досліджуються технологічні картки приготування кожної страви. За результатами розгляду меню надаються пропозиції з усунення невідповідностей (у разі їх виявлення) та здійснюється повторне погодження.