Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у круглому столі «Інновації біотехнології рослин: освіта, наука, виробництво», який проведено на майданчиках Миколаївського національного аграрного університету.
Учасники заходу: науковці, науково-педагогічні працівники, керівники та працівники компаній та підприємств у сфері рослинництва, представники органів державної влади та управління, експерти міжнародних організацій.
Сергій Захарін від імені керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів привітав учасників круглого столу та повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співробітництво із закладами вищої освіти, у тому числі в питаннях підтримки фітосанітарного благополуччя. Практично впроваджене рішення ePhito, яке дозволяє значно підвищити прозорість моніторингової роботи у сферах захисту та карантину рослин, а також пришвидшити виконання адміністративних процедур. Нині вживаються заходи для розробки нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційних систем. Окрім того, Держпродспоживслужба проводить величезну роботу, спрямовану на відкриття нових ринків.
Під час роботи круглого столу розглядалися питання про інноваційні проекти у сфері біотехнологій рослин, новітні методи захисту сільськогосподарських рослин, удосконалення методик лабораторних досліджень, інструменти державної підтримки крафтового та органічного виробництва, впровадження сучасних підходів до контролю безпечності та окремих показників якості продуктів рослинного походження, модернізацію економічних механізмів насіннєвого господарства, впровадження у сферу підтримки фітосанітарного благополуччя сучасних програмних продуктів (у тому числі в контексті виконання політики цифрової трансформації суспільства).
Ректор Миколаївського національного аграрного університету В’ячеслав Шебанін розповів про новітні наукові розробки, які можуть бути використані у галузі цифровізації сфери захисту рослин, а також наголосив на високій зацікавленості у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами (у тому числі щодо працевлаштування випускників та проходження студентами всіх видів практики).
Проректорка університету Антоніна Дробітько запевнила про готовність до реалізації спільних програм з моніторингу безпечності та якості харчових продуктів, а також у реалізації різних агрономічних проектів. Талановиті студенти, завдяки тісній співпраці, вже зараз здобувають освіту за дуальною формою в лабораторних установах Держпродспоживслужби.
«Миколаївський національний аграрний університет – один із флагманів аграрної освіти України – проводить багато наукових заходів, спрямованих на популяризацію результатів проривних та прикладних наукових досліджень. І це дуже важливо. Не секрет, що Україна є одним із гарантів глобальної продовольчої безпеки, українська харчова продукція користується високим попитом, в першу чергу через високу якість і доступність. Але ми маємо робити все можливе, аби підвищувати ефективність та продуктивність сільськогосподарського виробництва, і разом з тим – впроваджувати сучасні технології. Ці технології мають стосуватися всіх ланок, у тому числі управлінської, і грунтуватися на парадигмі цифровізації та цифрового розвитку. Миколаївський національний аграрний університет має низку розробок, які можуть бути реально використані в управлінській практиці, і нам цікаві ці розробки. Ми також готові підтримувати ініціативи про популяризацію кращих технологій, під час застосування яких гарантується висока якість кінцевого продукту. Учасники круглого столу презентували свої результати, які є оригінальними і вражаючими з точки зору практичного впровадження біотехнологій», - зазначив Сергій Захарін.