Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Головне управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області з робочим візитом, під час якого провів нараду з ключових питань діяльності, а також ознайомився із поточним станом цифровізації управлінських процесів.
Сергій Захарін від імені керівництва Держпродспоживслужби передав колективу Головного управління подяку за роботу в умовах надзвичайних безпекових загроз, за стійкість та незламність, а також ефективну роботу з протидії біологічним викликам.
У заході взяли участь начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївські області Сергій Рекун, заступник начальника ГУ Денис Жовнєнко, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лариса Бурденко, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сергій Швець, начальник управління фітосанітарної безпеки Ярослав Шидловський, в.о. начальника управління захисту прав споживачів Наталя Шамовська, а також начальник Миколаївської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Олександр Кулішов та директор Миколаївської регіональної державної лабораторії Ольга Моргун.
Серед питань, що розглядалися на нараді: поточний стан епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя, цифровізація управлінських процесів (зокрема, в частині підтримки електронного діловодства), неухильне виконання законодавства про захист прав споживачів, контроль за регульованими цінами (у тому числі в закладах аптечної мережі), реалізація програм моніторингу якості питної води, виконання завдань і заходів щодо ідентифікації тварин, використання матеріальних та нематеріальних форм стимулювання співробітників до сумлінної праці, взаємодія із закладами вищої освіти.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюється комплекс заходів, спрямованих на імплементацію в роботі компетентного органу (Держпродспоживслужби) кращих практик країн ЄС, у тому числі в частині організації моніторингової роботи за дотриманням законодавства у сферах ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів, захисту та карантину рослин. Продовжується розробка перспективних рішень щодо подальшої цифровізації всіх ключових управлінських процесів. Зокрема, здійснюється проектування нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційних систем. Окрім того, уважно опрацьовуюються пропозиції територіальних органів, спрямованих на гарантування інституційної спроможності системи Держпродспоживслужби в умовах прояву сучасних біологічних викликів.
Начальник Головного управління Сергій Рекун повідомив про ключові результати роботи Головного управління, у тому числі в частині протидії ризикам біологічної природи в умовах воєнного стану. Забезпечено впровадження ефективних управлінських практик, що дало змогу, не дивлячись на обмеженість наявних ресурсів, забезпечити сумлінне виконання ключових завдань. Важливим чинником ефективності є злагоджена комунікація Головного управління з обласною військовою адміністрацією, депутатським корпусом, а також колегами з інших відомств.
З огляду на регіональні особливості, велика увага приділяється організації моніторингу за якістю питної води (частка суб’єктів господарювання, що здійснюють належний виробничий контроль якості води, збільшилася з 60% до 72%). Узгоджені меню станом на початок вересня мають 623 заклади, які здійснюють харчування дітей. Завдяки навчальним вебінарам, що проводять фахівці Головного управління, під час оцінки фактичного харчування вдалося зменшити кількість порушень на 33,6%.
Протягом першого півріччя 2025 року у сфері ринкового нагляду та захисту прав споживачів було застосовано санкцій на суму 1367 тис. грн, а громадянам повернуто 217,0 тис. грн. Тривають профілактичні та роз’яснювальні заходи.
Управлінням фітосанітарної безпеки протягом січня-серпня поточного року в рамках контролю за експортом оглянуто понад 433 тис. тон продукції, видано 5501 фітосанітарний сертифікат, здійснено контроль 4672 тон імпортних вантажів (що значно перевищує показники минулого року). Також проведено масштабні обстеження та моніторинг сільськогосподарських земель – зокрема, виконано фітосанітарний моніторинг на площі понад 132 тис. га та обстежено понад 29 тис. га посівів для забезпечення експорту до КНР. Організовано навчання з правил роботи з пестицидами для 366 фахівців, за результатами якого видано 332 посвідчення.
Сергій Захарін, вислухавши інформацію, подякував керівникам за представлені результати та відзначив важливу роботу, яку щоденно виконують фахівці Держпродспоживслужби Миколаївщини.
Окрім того, Сергій Захарін дав відповіді на низку запитань, що хвилювали фахівців Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області.
“Працівники Держпродспоживслужби Миколаївщини працюють в умовах надзвичайних безпекових загроз. Не дивлячись на об’єктивні складнощі, на підконтрольній території підтримується належний стан епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя. Зокрема, спостерігається суттєвий прогрес у вирішенні проблем забезпечення якісного водопостачання. Також є позитивна динаміка організації виконання фітосанітарних заходів і процедур. Гарні напрацювання демонструє і ветеринарна служба області, зокрема значно покращилося оснащення обласної ветеринарної лікарні та її дільниць. Доцільно відмітити, що в регіоні на основі взаємодії з колегами з інших відомств виконуються доручення щодо збільшення частки ідентифікації тварин - як відомо, це є запорукою для виконання законодавства про простежуваність харчових продуктів. Тому я із великим задоволенням виконав доручення - передати миколаївським колегам від імені керівництва Держпроспоживслужби подяку за сумлінне ставлення до службових обов’язків, відданість справі, стійкість і незламність”, - зазначив Сергій Захарін