Держпродспоживслужба Київської області пройшла оцінку рівня гармонізації ринкового нагляду з країнами ЄС
опубліковано 30 травня 2023 року о 14:59

Подолання технічних бар’єрів у торгівлі промисловою продукцією є важливою умовою ефективного функціонування Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, а також збільшення українського експорту товарів з високою доданою вартістю не тільки до Європейського Союзу, але і до інших держав.

Адаптація технічних регламентів і впровадження європейських гармонізованих стандартів забезпечить високу якість і безпечність промислових товарів для покупців, підвищить конкурентоспроможність української продукції і відкриє експортерам нові ринки збуту, сприятиме інноваційному розвитку промисловості.

З цією метою з ЄС ведуться переговори щодо укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода АСАА). Угода АСАА передбачатиме, що торгівля товарами між сторонами в секторах, що охоплені цією Угодою, проводитиметься на тих самих умовах, які застосовуються в торгівлі товарами між державами-членами ЄС.

Укладення Угоди дозволить відкрити доступ промислової продукції на ринки України та країн ЄС на основі взаємного визнання результатів робіт з оцінки відповідності на таку продукцію.

Угода має стати унікальним форматом співробітництва і включатиме, зокрема, таке:

  • вимоги українських технічних регламентів до продукції є ідентичними вимогам відповідних директив ЄС;
  • стандарти, що надають презумпцію відповідності вимогам технічних регламентів, та їхні переліки є ідентичними відповідним європейським гармонізованим стандартам та їх перелікам;
  • вимоги до призначених органів є ідентичними вимогам до нотифікованих органів в ЄС;
  • українські виробники отримають право нанесення на продукцію європейського знаку відповідності «CE».

Пріоритетними для Угоди АСАА секторами промислової продукції на першому етапі визначено низьковольтне електричне обладнання, електромагнітну сумісність обладнання, безпеку машин.

Для забезпечення відповідності технічним регламентам ЄС Україна має гармонізувати системи ринкового нагляду, стандартизації та органів оцінки відповідності з вимогами законодавства ЄС.

В період з 22 травня 2023 року по 26 травня 2023 року за допомогою інструменту технічної допомоги та обміну інформацією TAIEX (англ. Technical Assisstance and Information Exchange), який допомагає країнам у процесі наближення, застосування та реалізації законодавства ЄС, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області взяли участь у попередній експертній оцінці готовності України розпочати переговори про ACAA (Угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції).

Місію TAIEX було зосереджено на сфері ринкового нагляду та надало можливість зробити оцінку впровадження, правозастосування, адміністративної та людської спроможності, а також інституційної бази для правильного здійснення ринкового нагляду.

Під час онлайн-зустрічі з експертами країн-членів держава ЄС спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надали інформацію про особливості процедури здійснення ринкового нагляду в Україні за відповідністю продукції вимогам технічних регламентів низьковольтного електричного обладнання та електромагнітної сумісності, оцінку ризиків внаслідок використання продукції, яка не відповідає встановленим вимогам, а також рівня оперативних можливостей інспекторів ринкового нагляду.

на фото - прапори України та ЄС
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux