Держпродспоживслужба контролює безпечність харчових продуктів, що імпортуються в Україну
опубліковано 16 травня 2023 року о 15:21

Контроль безпечності харчових продуктів, що ввозяться на митну територію України, є одним з ключових завдань Держпродспоживслужби. Так, в зону діяльності Східного міжрегіонального головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні надійшов вантаж – ядра земляного арахісу, який експортувався з Бразилії (експортер: AMENDOPERES LTDA, Brazil). Згідно отриманої інформації системи швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF № 2023.0615, в даному вантажі виявлено перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів (В1 та сумарної кількості В1, В2, G1 і G2).

За результатами державного контролю встановлено, що вантаж становить загрозу для здоров’я людей та тварин і, відповідно положень ст.54 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», вантаж було затримано. Після проведення консультацій з оператором ринку, на адресу якого надійшов вантаж, було прийнято рішення про знищення небезпечного вантажу шляхом високотемпературного спалювання.

Знищення вищезазначеного вантажу відбулось під митним контролем та за участі державного ветеринарного інспектора відділу прикордонного інспекційного контролю Східного міжрегіонального головного управління Держпродспоживслужби на державному кордоні, на підприємстві, яке має відповідне Рішення про державну реєстрацію потужності на види діяльності пов’язані з поводженням з харчовими продуктами (знищення, утилізація, переробка).

Фахівці Держпродспоживслужби продовжують ефективно здійснювати функції першої ланки системи державного контролю харчових продуктів, у т.ч. тваринного походження, які ввозяться на митну територію України, з метою підтвердження їх відповідності законодавству України та недопущення загроз життю та здоров’ю людини та тварин.

Довідково. Афлатокси́ни - клас природних мікотоксинів, що виробляються багатьма видами грибків роду Aspergillus. Це дуже сильна отрута, яка уражає в першу чергу печінку, порушує ферментний статус організму, має канцерогенні, тератогенні і мутагенні властивості в разі хронічної інтоксикації.

на малюнку - мішки з горіхами на малюнку - мішки з горіхами
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux