Держпродспоживслужба Херсонщини: підсумки роботи у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства за 2023 рік
опубліковано 21 лютого 2024 року о 16:00

Основними завданнями управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом 2023 року були протидія викликам та загрозам у сфері санітарного та епідемічного благополуччя, а також забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення шляхом оперативного реагування на загрози, пов’язані з негативними факторами середовища життєдіяльності людини.

Планові перевірки дотримання санітарного законодавства суб’єктами господарювання (незалежно від форм власності та підпорядкування) впродовж 2023 року не проводились у зв’язку з дією постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 15.06.2023 року проведено 19 позапланових перевірок підприємств централізованого питного водопостачання, якими охоплено 103 артезіанські свердловини. Під час проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) порушення виявлено на 67 об’єктах. Відібрано на дослідження 134 проби питної води (по 67 на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники). Відхилення виявлено у 87 пробах, у т.ч. у 37 пробах – за мікробіологічними показниками та у 50 – за санітарно-хімічними. З метою усунення виявлених недоліків підготовлено та направлено 15 приписів.

Проблемні питання стану водопостачання та якості питної води, забезпечення санепідблагополуччя населення області, попередження та недопущення виникнення і поширення інфекційних хвороб виносилось на розгляд засідань 8 комісій з питань ТЕБ та НС. Також було проведено 36 нарад/семінарів із залученням представників органів влади, громадськості, бізнесу та зацікавлених осіб.

Інформації щодо вжиття відповідних заходів реагування направлялись до органів влади та місцевого самоврядування. Зокрема, щотижня надавалась інформація на виконання резолюції начальника Херсонської обласної військової адміністрації до протоколу наради від 11.06.2023 року щодо стану виконання робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної з підривом греблі Каховської ГЕС в результаті збройної агресії російської федерації; протягом 2023 року щомісячно до обласної військової адміністрації надавались інформації з переліком проблемних питань та пропозиції щодо їх вирішення, які потребують розгляду на засіданні колегії Херсонської обласної державної адміністрації та апаратних нарадах, а також інші інформації.

Протягом 2023 року серед населення проводилась просвітницька робота із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних з небезпечними інфекційними захворюваннями, масовими неінфекційними захворюваннями (отруєннями).

Під час ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з підривом дамби Каховської ГЕС, з метою інформування населення на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області розміщено 21 інформація. Направлено листи головам військових адміністрацій щодо розміщення на своїх офіційних сторінках та для розповсюдження серед населення відповідних пам’яток. Проведена санітарно-освітня робота – розповсюджено серед населення 1280 пам’яток, надано 627 консультацій громадянам, підготовлено та направлено 6 статей для медіа та ін.

За 2023 рік на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло 7 звернень стосовно порушень вимог санітарного законодавства, за результатами розгляду яких заявникам надано роз’яснення. Повторних звернень не зареєстровано.

Завдяки вжитим заходам, спалахів інфекційних захворювань, харчових і професійних отруєнь, радіаційних аварій на території Херсонської області протягом 2023 року не зареєстровано.

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, в умовах воєнного стану, продовжують роботу, спрямовану на запобігання порушення у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux