Держпродспоживслужба Харківщини закликає власників домашніх тварин вакцинувати своїх улюбленців проти сказу
опубліковано 17 січня 2023 року о 16:31

Епізоотична ситуація зі сказу тварин у Харківській області протягом останніх років завжди була складною, але контрольованою. У 2022 році зареєстровано 5 випадків сказу тварин (коти – 4 випадки, собака – 1),  а у 2021 році –  26 випадків.

Відповідно до Плану протиепізоотичних заходів щодо профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин по Харківській області, державними установами ветеринарної медицини постійно здійснюються планові профілактичні щеплення собак та котів проти сказу, а у вогнищах виникнення сказу, крім планових, тварини піддаються вимушеним щепленням. Протягом 2022 року  вакциновано 69 тисяч собак, 41 тисяча котів та 8,5 тисяч голів сільськогосподарських тварин.

У зв’язку зі стійкою циркуляцією вірусу серед диких тварин, особливе місце в системі заходів боротьби зі сказом природного типу посідає пероральна імунізація диких тварин, ефективність якої доведена світовим та європейським досвідом, а також результатами, отриманими після проведення цих заходів в Україні. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не викликає захворювання в молодих тварин; не виділяє вакцинний вірус зі слиною; безпечна для інших тварин; безпечна для людини й природного середовища; стабільна в польових умовах.

Кампанія з пероральної імунізації тварин дикої фауни щорічно проводиться й на території Харківщини. Так, у листопаді 2021 року на території польових та лісових угідь області приманки з вакциною розкидалися з літаків, а також розподілялися наземно. Усього було розкладено 534 153 приманки з вакциною на площі 21 366,12 км2 угідь.

З початком повномасштабної збройної агресії росії проти України та введенням воєнного стану на території нашої держави діє низка заборон, у зв’язку з чим пероральна імунізація диких тварин у 2022 році не проводилася. А це, у свою чергу, може ускладнити епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин не тільки на території Харківщини, але й в Україні в цілому.

Зважаючи на складну ситуацію щодо сказу тварин, закликаємо мешканців Харківщини, котрі утримують собак та котів, звернутися до будь-якої найближчої державної установи ветеринарної медицини та вакцинувати своїх улюбленців.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux