Відбулася презентація Методичних настанов щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів на потужностях із первинного виробництва молока та/або на малих переробних потужностях, до якої долучились фахівці Держпродспоживслужби.
Захід відбувася за підтримки швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) та зібрав понад 350 учасників: виробників молока, представників малих молочних підприємств, освітніх установ, українських та міжнародних експертів.
«Вже майже 10 років в законодавчому полі існує вимога щодо впровадження процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, НАССР. Втім актуальними залишається для малих переробників саме способи реалізації цих вимог. Тому настанови стануть актуальними і для операторів ринку молока та молочних продуктів, і для фахівців Держпродспоживслужби», - зазначив Анатолій Гамза, т.в.о. заступника директора департаменту – начальник управління державного контролю та обліку операторів ринку Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.
Методичні настанови розроблені Асоціацією виробників молока та ГО «Гільдія ремісничих сироварів» за підтримки QFTP з урахуванням особливостей ремісничого виробництва. Документ покликаний допомогти господарствам та операторам ринку впроваджувати вимоги законодавства, зокрема щодо гігієни, безпечності та системи HACCP.
У настановах висвітлено:
У заході також взяли участь представники FACEnetwork — Європейської мережі виробників ремісничих сирів та молочних продуктів. Вони поділилися європейським досвідом визнання та підтримки фермерського виробництва.
Довідково. Погоджений Міністерством аграрної політики та продовольства України текст настанов доступний за посиланням. З інфографікою про ключові напрацювання настанов можна ознайомитися тут.