Держпродспоживслужба Чернігівщини здійснює постійний контроль у сферах карантину та захисту рослин, насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти та ГМО у відкритих системах
опубліковано 30 квітня 2024 року о 16:36

Протягом I кварталу 2024 року спеціалістами відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області при відвантаженні об’єктів регулювання за межі області було оглянуто 19,05 тис.тонн, 56,5 тис.м3 та 42,06 тис.шт. об’єктів регулювання. Із причин недотримання фітосанітарних вимог країн-імпортерів відповідно до Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 13 «Керівництво щодо нотифікації та екстрені дії» було отримано 1 нотифікаційне повідомлення з Республіки Туреччина щодо виявлення Monochamus spp.. У результаті проведеної перевірки встановлено, що вантаж відповідав фітосанітарним вимогам країни-імпортера.

Згідно з наказом Міністерства аграрної політики України № 690 від 21.11.2006 року „Про затвердження Порядку реєстрації осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання” проводиться реєстрація осіб (зареєстровано 6 суб’єктів господарювання) та регулярно вносяться зміни відповідно до поданих заяв.

Спеціалістами відділу фітосанітарних заходів на кордоні при проведенні фітосанітарного контролю імпортних вантажів з об’єктами регулювання, що ввозяться на митну територію України у пунктах призначення на території Чернігівської області, оглянуто 1233,361 тонн об’єктів регулювання. Прийнято рішень у єдиному державному інформаційному веб-порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» по 85 справам.

Цьогоріч протягом січня-березня від суб’єктів господарювання надійшло 26 заяв про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами. Проведено 10 навчань для 23 суб’єктів господарювання (130 осіб), 13 тестувань (20 суб’єктів господарювання). Видано 104 свідоцтва про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та 55 посвідчень про право роботи з пестицидами.

Спеціалістами відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна постійно проводиться збір інформації щодо проведеної реалізації насіння та садивного матеріалу. Так, станом на 1 квітня 2024 року обсяги реалізації насіння ярих та озимих, зокрема овочевих та інших сільськогосподарських культур, суб’єктами господарювання ФОП Чернігівської області становили: ярових культур – 3 637,6 кг, садивного матеріалу – 445 шт.

Обсяги реалізації насіння овочевих, квіткових, декоративних, лікарських, плодових, ягідних культур, картоплі та іншого садивного матеріалу суб’єктами господарювання ФОП Чернігівської області за звітний період становлять: насіння дрібно-насіннєвих культур – 2210,15 кг, насіння інших культур – 1427,45 кг, садивний матеріал плодових та ягідних культур – 190 шт., садивний матеріал декоративних культур – 80 шт., садивний матеріал квіткових культур (троянда, тюльпан, хризантема, лілійник, канна індійська, жоржина, інші) – 175 шт.

Обсяги реалізації садивного матеріалу лісових, квіткових та декоративних рослин суб’єктами господарювання – (ДП) обласного управління лісового та мисливського господарства в Чернігівській області склали: садивного матеріалу лісових рослин – 200 000 шт., декоративних рослин – 128 шт.

Щодо проведення арбітражного аналізування насіння та садивного матеріалу і щодо знищення насіння та садивного матеріалу до відділу звернень не надходило.

На I квартал 2024 року Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області було заплановано:

  • 79 перевірок підприємств щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства у сфері карантину рослин;
  • 32 перевірки у сфері захисту рослин;
  • проведення заходів державного нагляду (контролю) у сферах насінництва та розсадництва – 2 суб’єкта господарювання, охорони прав на сорти рослин – 3 суб’єкта господарювання та ГМО у відкритих системах – 4 суб’єкта господарювання.

Вищезазначені заходи державного нагляду (контролю) не проводилися, оскільки відповідно до Постанови КМУ від 13.03.2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період дії воєнного стану, введеного указом Президента України від 24.02.2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux