Влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування. Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання – копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).
З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо харчових отруєнь в регіоні спеціалістами Прилуцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна робота серед споживачів та суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі харчовими продуктами щодо профілактики ботулізму та харчових отруєнь з розповсюдженням пам’яток.
Довідково. Ботулізм – дуже небезпечне гостре токсико-інфекційне захворювання викликане попаданням в організм людини токсину Clostridium botulinum.
Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини.
Щоб запобігти захворюванню ботулізмом, потрібно:
Вкотре нагадуємо про небезпеку придбання харчових продуктів в місцях стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!