Держпродспоживслужба: впровадження європейських стандартів до українських харчових продуктів
опубліковано 07 грудня 2022 року о 12:37

Безпечність харчових продуктів безпосередньо залежить від їх складу і Держпродспоживслужба спільно з МОЗ та ВООЗ продовжує плідну роботу із забезпечення Європейських стандартів в галузі виробництва. Так, 5 грудня, відбувся організований бюро ВООЗ в Україні вебінар «Усунення промислово вироблених трансжирів з національних харчових продуктів в Україні шляхом розвитку національних лабораторних потужностей в Україні», в якому взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, регіонального офісу ВООЗ в Європейському регіоні та Держпродспоживслужби, а саме - Ольга Семенчук, заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва - начальник управління безпечності харчових продуктів та кормів.

На заході було представлено огляд пакету дій ВООЗ щодо усунення промислово вироблених трансжирів із глобального ланцюга поставок харчових продуктів, надано оцінку лабораторного потенціалу та розвиток потенціалу в Європейськосу регіоні ВООЗ, а також обговорено національне законодавство України щодо ліквідації та моніторингу трансжирів.

Варто зазначити, що з 3 жовтня наступного року набуває чинності наказ МОЗ від 16.07.2020 № 1613 «Про затвердження правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів». Відповідно до наказу вміст трансжирних кислот (окрім «природних» трансжирів тваринного походження) не повинен перевищувати 2г на 100 г загальної кількості усіх жирів, які містяться в харчовому продукті. Фактично це означає повну елімінацію трансжирів з харчових продуктів, що повністю відповідає Регламенту ЄС 2019 року № 649.

Було зазначено, що для ефективного моніторингу та контролю за вмістом трансжирів у харчових продуктах необхідно розвивати та посилювати спроможності лабораторної мережі та проводити роз'яснювальну роботу та інформаційні кампанії щодо здорового харчування серед населення.

Лабораторії Держпродспоживслужби мають технічні можливості та досвід проведення тестування вмісту трансжирів і готові розвивати технічні спроможності, у тому числі, із застосуванням сучасних протоколів та методів досліджень, які рекомендує ВООЗ. Наразі Держпродспоживслужба делегувала декілька лабораторій для проведення оцінки та участі у пілотному проєкті у співпраці з ВООЗ.

Українська сторона вдячна ВООЗ за організацію заходу, де окрім обговорення зазначених питань, було погоджено плани двосторонньої співпраці на наступний рік.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux