Відкриття 15 китайських ринків для продукції з України та експорт українського ячменю обговорила Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів під час зустрічі з послом КНР Фань Сяньжуном, написала голова відомства Владислава Магалецька у Facebook у п'ятницю.
За її даними, Держпродспоживслужба має намір інтенсифікувати зусилля з відкриття ринку Китаю для українських експортерів гороху, рибної продукції, пшениці, черешні, яблук.
Магалецька уточнила, що її відомство спільно з Агентством з ідентифікації і реєстрації тварин реалізували можливість видачі Сертифікату здоров'я на експорт меду з України до КНР. Крім того, вона назвала пріоритетним співробітництво України та Китаю у сфері кормів для тварин.
Китай - один із найважливіших торговельних партнерів України з часткою у 14,5% від усього українського експорту, більшу частину якого становить с/г продукція, наголосила голова Держпродспоживслужби. За її даними, у 2020 році експорт українських товарів до КНР зріс майже вдвічі, а в 2019 році збільшення становило 63%.
Як повідомлялося, українська сільгосппродукція у 2020 році отримала доступ на ринки 12 країн. Погоджено 35 експортних сертифікатів, пройдено два аудити ЄС, що стосуються держконтролю над виробництвом риби, м'яса птиці та продуктів із них.
За даними Держпродспоживслужби, у 2021 році продовжується робота із розширення експорту за різними товарними позиціями, серед яких - продукція птахівництва, худоба, яловичина та свинина, молоко та молочні продукти, мед, яблука, лохина та черешня, бобові, цибуля, пшеничне борошно, риба та рибопродукти, репродуктивний матеріал.