Фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби на виконання доручень Прем’єр-міністра України, протокольних доручень Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, постанов Кабінету Міністрів України, Головного державного санітарного лікаря України продовжують здійснювати державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах нагляду, згідно встановлених вимог щодо здійснення протиепідемічних заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).
Станом на 6 червня, згідно з інформацією Міністерства охорони здоров'я, в Україні всі регіони та м. Київ перебувають на жовтому рівні епідемічної небезпеки. Кабінетом Міністрів схвалено постанову про встановлення в Україні адаптивного карантину до 30 червня, встановлено 4 рівні епіднебезпеки та показники їх визначення. Жовтий рівень діє як базовий на рівні всієї країни та встановлюється на рівні регіонів. Зелений рівень дозволятиме переглянути підходи до протиепідемічних обмежень у бік пом’якшення.
Відповідно до пункту 36 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Держпродспоживслужбою посилено державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти, закладах громадського харчування, фізичної культури та спорту, на ринках, у закладах, що надають послуги з розміщення, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо.
Здійснюються заходи щодо дотримання суб’єктами господарювання встановлених вимог до функціонування в умовах адаптивного карантину, а саме щодо дотримання режиму носіння захисних масок, соціальної дистанції, здійснення визначених заходів дезінфекції тощо (із залученням засобів масової інформації для висвітлення процесу та результатів).
Так, за період з 31.05.2021 по 06.06.2021 територіальними органами Держпродспоживслужби здійснено 26168 заходів нагляду, порушення встановлено на 2590 об’єкті (10 %), тобто на кожному десятому перевіреному об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 3094 приписів (пропозицій), складено 693 протоколи, у 725 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 290 випадках поінформовано органи Національної поліції.
У тому числі перевірено:
9905 об'єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення щодо не дотримання суб’єктами господпрювання протиепідемічних заходів встановлено на 1262 об'єктах (13%), тобто майже на кожному восьмому перевіреному об’єкті. За недотримання вимог протиепідемічних заходів надано 1272 приписів (рекомендацій), складено 376 протоколів про адміністративне порушення, у 306 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 113 випадках поінформовано органи Національної поліції;
6465 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами, порушення встановлено на 683 (11 %) об’єктах, тобто майже на кожному дев’ятому перевіреному об’єкті. За результатами перевірок складено 138 протоколів, надано 767 приписів (рекомендації), у 186 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 101 випадку поінформовано правоохоронні органи;
3026 закладів громадського харчування, із них у 331 (11 %) об’єкті встановлено порушення дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів, тобто на кожному восьмому перевіреному закладі, надано 339 приписів (рекомендацій), складено 98 протоколів, у 112 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 36 випадках поінформовано органи Національної поліції;
708 перукарень та салонів краси, на 60 (8 %) обʼєктах встановлено порушення санітарних вимог, що на кожному одинадцятому об’єкті. До порушників застосовувались відповідні заходи, зокрема надано 77 приписів (рекомендацій), складено 13 протоколів, у 16 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 5 випадках поінформовано органи Національної поліції;
4224 інших об’єктів нагляду (агропромислові ринки, аптеки, ТРЦ, розважальні заклади, об’єкти водозабезпечення, транспорт тощо), на 480 об’єктах встановлено порушення (11 %), тобто на кожному дев’ятому об’єкті. Застосовано заходів: надано 462 приписи (рекомендацій), складено 114 протоколів, у 64 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 25 випадках поінформовано органи Національної поліції.
617 дошкільних закладів освіти, порушення встановлено у 40 закладах (6 %); за результатами обстежень складено 24 протоколи, надано 65 приписів (пропозицій), у 22 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 5 випадках поінформовано органи Національної поліції;
1187 закладів загальної середньої освіти, порушення встановлено в 65 закладах (5 %), за результатами порушень складено 27 протоколів, надано 112 приписів (пропозиції), в 19 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 5 випадках поінформовано органи Національної поліції;
30 вищих навчальних закладів (ВНЗ), професійно-технічних училищ (ПТУ), коледжів, технікумів та 6 гуртожитків, за результатами перевірок порушення встановлених карантинних вимог встановлено в одному закладі освіти та складено протокол про адмінправопорушення.
З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у 67 засіданнях регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних дієвих пропозицій.
Фахівці Держпродспоживслужби також залучаються до здійснення медико-санітарного контролю (огляду) у пунктах пропуску через державний кордон, зокрема оглянуто 1458 транспортних засобів, 893 вантажі та інших товарів і предметів.
Окрім того, за клініко-епідеміологічними показаннями фахівцями Держпродспоживслужби оглянуто 13063 членів екіпажів (бригад) та пасажирів.
В регіонах розроблено комунікаційні плани щодо проведення інформаційної кампанії серед населення через ЗМІ, соціальні мережі та інші канали комунікації, спрямованої на недопущення поширення COVID-19. Регулярно оновлюються та поширюються звернення до населення області.
З метою інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 229 заходів з інформування населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та здійснено 12902 інформаційно-просвітницьких заходів (роз’яснення, бесіди, листівки тощо).
Інформація щодо заходів, які здійснюються Держпродспоживслужбою з даного питання, щотижнево оприлюднюється на її офіційному вебсайті та на сайтах територіальних органів.