Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області постійно контролюють процес запровадження на виробничих потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), і дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу.
На сьогодні результати державного нагляду свідчать, що систему HACCP впровадили 394 оператори ринку області, в тому числі 48 дошкільних навчальних закладів, 106 загальноосвітніх шкіл, 39 виробників тваринної і 15 - рослинної продукції, а також 186 інших операторів ринку.
Операторам ринку, де не впроваджено систему HACCP, державні інспектори Держпродспоживслужби виносять приписи з термінами виконання 3-5 місяців. Від початку 2020 року видано 10 обов’язкових для виконання письмових приписів щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів в закладах середньої освіти та позашкільних навчальних закладах.
Із бюджетів районних державних адміністрацій, міських, районних рад та об’єднаних територіальних громад виділено близько 760 тисяч гривень для проведення лабораторних досліджень сировини і продуктів харчування.
Слід нагадати, що відповідно до ст. 20 Закону України «Про основні принципи і вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють. Крім того, вони зобов’язані розробляти, вводити в дію і застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи НАССР тих осіб, що відповідають за ці процедури під час виробництва та обігу харчових продуктів.