Держпродспоживслужба Чернігівщини наголошує на заходах для попередження масових отруєнь бджіл
опубліковано 22 квітня 2020 року о 14:37

Фахівці Держпродспоживслужби вкотре звертають увагу власників пасік та сільгоспвиробників на заходи, яких слід вживати для попередження масових отруєнь бджіл.

Зазначалося, що від початку року у районах і містах області пройшло 47 нарад, під час яких обговорено порядок реєстрації та розміщення пасік, проведення лабораторних досліджень, вимоги санітарних норм при застосуванні пестицидів, алгоритм дій при отруєнні бджіл.

Цій темі був присвячений  і ефір на Українському радіо «Чернігівська хвиля», під час якого спеціалісти відомства наголосили на обов’язковій реєстрації пасік, надали рекомендації щодо профілактики отруєнь, а також нагадали про основні дії при виявленні мору бджіл. Йшлося також про активізацію співпраці між пасічниками, агровиробниками та органами місцевого самоврядування для попередження масових отруєнь бджіл під час сезону польових  робіт.

Особливу увагу фахівці звертають на діяльність сільгоспвиробників, а саме на їх обов’язок не пізніше ніж за три доби до початку обробки полів через засоби масової інформації попереджати про це органи місцевого самоврядування, бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані до 10-ти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому, слід повідомляти про дату і час обробки, вказувати назву препарату та ступінь і термін дії його токсичності.

При отриманні повідомлення про проведення обробітку сільськогосподарських культур отрутохімікатами пасічник повинен вивезти пасіку у безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

У разі виникнення отруєння бджіл власнику пасіки необхідно терміново звернутись до органів виконавчої влади чи місцевого самоврядування із письмовою заявою про загибель бджіл і проханням про створення комісії. Далі відбувається комісійний огляд пасіки, з’ясовуються причини загибелі бджіл, оцінюються розміри збитків та встановлюються ймовірні підозрювані в загибелі бджіл особи. Дослідження мертвих бджіл та рослин із поля, де проводився обробіток пестицидами, проводить акредитована лабораторія. Спеціалісти Держпродспоживслужби наголошують: лише наявність паспорта на пасіку дає можливість власнику бджологосподарства відстоювати свої права в законодавчому полі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux