Делегація Держпродспоживслужби відвідала Латвію з метою обміну досвідом у сфері цифровізації
опубліковано 17 жовтня 2024 року о 12:36

Делегація Держпродспоживслужби відвідала Латвію для ознайомлення з найкращими практиками та обміну досвідом у сфері цифровізації сфери продовольчої, ветеринарної та фітосанітарної безпеки. За дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука команда служби протягом чотирьох днів переймала багаторічні напрацювання латвійських колег, які мають значні успіхи у побудові якісних онлайн-сервісів. 

Під час візиту фахівці Держпродспоживслужби ознайомилася з тим, як влаштована робота Служби підтримки села (RAS), ДП “Державні ліси Латвії”, Продовольчої та ветеринарної служби та Державної служби захисту рослин Латвійської Республіки, як працює діджиталізація процесів державного управління та яку роль відіграє цифровізація в адмініструванні допомоги фермерам.

Крім того, команда дізналися як Латвія організувала процес видачі паспорту рослин, фітосанітарних та ветеринарних сертифікатів. Під час візиту сторони домовились про посилення співпраці у сфері цифровізації сервісів. 

“Оскільки Латвія почала цифровізуватись ще у 2001-му, вона має значний досвід цифровізації державного сектору та державних послуг. Для нас надзвичайно важливо врахувати цей досвід в контексті нашого шляху і наших планів щодо цифрової трансформації Держпродспоживслужби. Такі поїздки, де ми дізнаємося як відомства європейських країн налагодили свою роботу, є надзвичайно корисними, бо ми отримуємо знання про багато вже вирішених складних проблем в процесі цифровізації і нам не потрібно буде, як кажуть, “винаходити велосипед заново”. Це збереже багато нашого часу й ресурсів та пришвидшить процеси”, - зазначила радник Голови Держпродспоживслужби Соломія Старосольська. 

Зазначений візит здійснений в рамках завершального етапу міжнародного проєкту Twinning, під час якого планується розроблення рекомендаційних напрацювань щодо пропозицій змін українського законодавства у сферах державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, охорони прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва до європейських норм та стандартів із використанням цифрових інструментів.

Цифрова трансформація Держпродспожислужби відбувається за сприяння Мінцифри та проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev та імплементується за участі Фонду Східна Європа.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux