Ціни на лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодуванню в рамках Урядової програми «Доступні ліки», - на постійному контролі Держпродспоживслужби
опубліковано 18 вересня 2020 року о 15:03

Держпродспоживслужбою відповідно до доручення Кабінету Міністрів України з травня 2017 року здійснюється постійний моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки».

Так, за січень-серпень цього року фахівці підрозділів з контролю за регульованими цінами Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та м. Києві провели близько 15 тисяч зазначених моніторингів, а також проаналізували понад 2 млн цін на лікарські засоби з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Таким чином на підставі аналізу інформації, отриманої від аптечних закладів, здійснюється контроль за правильністю застосування суб’єктами господарювання граничних оптово-відпускних та фіксованих роздрібних цін, а також граничних надбавок до цін на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню з бюджету.

Зазначаємо, що в основному аптечні заклади при реалізації ліків, включених до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, дотримуються запроваджених механізмів державного регулювання цін.

         Разом з тим, за результатами проведених аналізів моніторингів з початку року було виявлено 21 випадок завищення цін на ліки.

Так, наприклад у серпні 2020 року у Полтавській області виявлено 4 факти реалізації суб’єктами господарювання лікарських засобів, ціни на які були сформовані із завищеними граничними рівнями торговельних (роздрібних) надбавок.

Також, у Київській області суб’єктом господарювання було перевищено фіксований розмір роздрібної ціни на лікарський засіб, зазначений в Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

Фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби у разі виявлення випадків завищення цін проводять роз’яснювальну роботу та надають рекомендації суб’єктам господарювання щодо приведення цін на лікарські засоби  у відповідність до чинного законодавства.

Держпродспоживслужба і надалі спрямовуватиме свою роботу на забезпечення дотримання суб’єктами господарювання державних регульованих цін, запобігання випадків порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux