Спеціалістами Ніжинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проводяться моніторингові обстеження агропродовольчих ринків, торгівельних маркетів, магазинів, які реалізують рибу та рибну продукцію (молюски) з приводу недопущення до реалізації продукції, яка може викликати у населення захворювання на ботулізм – дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.
Держпродспоживслужбою посилено контроль щодо виробництва, обігу риби та рибної продукції в місцях її виробництва, зберігання та реалізації.
Дослідження риби на ботулізм проводиться в Ніжинській міжрайонній державній лабораторії Держпродспоживслужби на основній території. Здійснюється контроль фахівцями державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках за реалізацією риби та рибної продукції.
На території Ніжинського району представниками територіального управління Держпродспоживслужби постійно проводяться бесіди з суб`єктами господарювання в магазинах, супермаркетах та агропродовольчих ринках, закладах загальної середньої освіти та закладах дошкільної освіти щодо профілактики ботулізму та харчових отруєнь.
Крім того, було підготовлено інформаційнцу довідку на тему «Профілактика ботулізму» та розміщено на офіційних сайтах територіальних громад Ніжинського району, також надруковано в газеті «Голос Присеймів’я».