Черкащина: з керівниками агропродовольчих ринків Уманщини обговорили безпечність харчових продуктів та нові гігієнічні вимоги
опубліковано 14 лютого 2025 року о 11:45

Уманським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області 12.02.2025 проведено нараду з керівниками та власниками агропродовольчих ринків Уманського району за участю завідувача Уманського відділу Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України та начальника Уманської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

На нараді розглянуто питання щодо діяльності ринків у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Начальник Уманського районного управління Держпродспоживслужби Лариса Качанова повідомила, що за результатами проведеного аналізу встановлено, що у 2024 році зменшилася кількість реалізаторів на 22,0%, обсяги реалізованих харчових продуктів на 5,8%, зокрема молока, птиці, яєць, олії. Збільшилася кількість реалізованих овочів, харчових продуктів промислового виробництва, яловичини та свинини.

За даними лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Уманського відділу Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України, на ринках району кількість проведених експертиз харчових продуктів збільшилася в 1,4 рази. Зокрема, на ринках м. Жашків - в 2,2 рази, м. Монастирище - в 1,3 рази, м. Умань - в 1,2 рази. У м. Христинівка кількість експертиз зменшилася на 11,0%, а у смт Маньківка - на 14,0%.

За результатами експертиз питома вага виявлених невідповідностей нормативним документам становила 0,4%, що в 2 рази нижче, ніж у 2023 році. Зокрема, на ринках м. Умань — 0,5%, м. Христинівка та м. Монастирище — по 0,4%, м. Жашків — 0,2%, смт Маньківка — 0,05%.

Питома вага виявлених невідповідностей за видами харчових продуктів становила: 2,2% — мед, 0,8% — м’ясо свинини, по 0,5% — овочі та молоко, 0,2% — риба ставкова. В минулому році покращилися показники безпеки свинини, риби, меду та овочів.

З метою попередження харчових отруєнь та інфекційних хвороб харчового походження не допущено до реалізації 7728 кг харчових продуктів, зокрема, на ринках м. Умань - 5652 кг, м. Жашків - 756 кг, м. Христинівка – 605 кг, м. Монастирище -  140 кг.

На всі харчові продукти тваринного походження наявні ветеринарні документи.

Заступник начальника управління — начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Оксана Байда ознайомила присутніх з Гігієнічними вимогами до агропродовольчих ринків, затвердженими наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.04.2024 № 1279, які набрали чинності з 05.12.2024.

Також на нараді були обговорені питання стихійної торгівлі на прилеглих до ринків територіях, а також реалізації живої риби та свіжого м’яса.

Керівники ринків отримали відповідні пам’ятки.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux