Черкащина: взаємодія Держпродспоживслужби з сільськогосподарськими товаровиробниками
опубліковано 16 листопада 2023 року о 16:22

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Черкаській області та підпорядкованими державними установами спільно з сільськогосподарськими товаровиробниками Черкащини здійснюється постійна співпраця щодо забезпечення переробних підприємств якісною продовольчою сировиною, а споживачів безпечними та якісними харчовими продуктами. 

Високих результатів в організації та забезпеченні плідного співробітництва з аграрним сектором упродовж років досягають Уманське районне управління Головного управлінням Держпродспоживслужби в Черкаській області та підпорядковані установи – Уманська районна державна лікарня ветеринарної медицини та Уманська районна  державна лабораторія Держпродспоживслужби. Здійснення державного нагляду (контролю) у сфері продовольчої безпеки, ветеринарної медицини, за дотриманням санітарного законодавства за пестицидами, профілактичні та протиепізоотичні заходи, проведення лабораторного контролю «Молочний модуль», продовольчої сировини, забезпечення благополучної епізоотична ситуація в сільськогосподарських підприємствах – це лиш неповний перелік заходів, вжитих, у межах наділених повноважень, Уманським районним управлінням та підпорядкованими державними установами на Уманщині. 

У поточному році фахівці ветеринарної лікарні спільно з відомчими ветеринарними лікарями, зоотехніками провели 202,6 тис. діагностичних досліджень тварин на хвороби: лейкоз, бруцельоз, туберкульоз, сетаріоз, фасціольоз, грип, хоробу Ньюкасла, сказ; здійснено 625,8 профілактичних щеплень від небезпечних хвороб тварин, таких як: сибірка, класична чума свиней, хвороба Ньюкасла, сказ та проведено дератизаційні заходи на 13 об’єктах. 

Уманською районною державною лабораторією Держпродспоживслужби проведено по 2,1 тис. досліджень у порядку «Молочного модуля» та відомчого  мікробіологічного контролю молока сировини. У одного відсотка досліджень виявлено невідповідність, та з урахуванням рекомендацій Уманського районного управління здійснено коригувальні дії. 

З початку воєнного стану Уманським районним управлінням проводяться моніторинги виробництва молока, добробуту та здоров’я тварин, моніторингові відвідування, нагляд за переміщенням тварин, карантинуванням, ідентифікацією, навчання фахівців ветеринарної медицини. Надаються рекомендації щодо забезпечення епізоотичного благополуччя території. 

Також, здійснюється державний моніторинг безпечності зернових культур, овочевої продукції. Протягом 5 років досліджено 302 проби на показники забруднювачів: фосфорорганічні та хлорорганічні сполуки, мікотоксини, хімічні елементи, піретроїди, радіологічні, нітрати, невідповідностей не виявлено. 

Одним із повноважень служби є контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства при поводженні з пестицидами, які є одним із забруднювачів харчових продуктів рослинного походження та фактором ризику для бджільництва. З бджолярами за участі керівників, агрономів господарств регулярно проводяться наради. 

Враховуючи «зелену» стратегію ЄС «від лану до столу» фахівці служби сприяють інвестиційній привабливості України, розвитку агропромислового комплексу, продовольчій безпеці, поліпшенню здоров’я населення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux