Черкащина: оздоровча кампанія в області перебувала на постійному контролі Держпродспоживслужби
опубліковано 03 вересня 2024 року о 11:43

Для забезпечення належного санітарного та протиепідемічного контролю під час оздоровлення та відпочинку дітей і учнівської молоді влітку 2024 року, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області взяли участь у комісійних перевірках закладів до початку їхньої роботи та під час їхньої діяльності.

У Черкаській області цього року діяло 139 закладів відпочинку та оздоровлення для дітей і молоді. Для контролю за дотриманням санітарних норм фахівці провели 189 комісійних обстежень. Станом на 20 серпня понад 9000 дітей шкільного віку пройшли оздоровлення та відпочинок у цих закладах. Проте в 43% перевірених закладів були виявлені порушення санітарного законодавства.

Порушення були такими: необхідність ремонту приміщень харчоблоків, нестача кухонного та столового посуду, несвоєчасне проходження медичних оглядів персоналом, недостатня кількість дезінфікуючих засобів, відсутність сміттєвих баків з кришками на території табору, недостатня кількість постільної білизни, відсутність договору на дератизаційні роботи та несформована медична аптечка, відсутність режиму роботи закладу та результатів лабораторного дослідження питної води; не визначена потреба та забезпечення закладу дезінфікуючими засобами; відсутні інструкції щодо приготування дезрозчинів, дезобробки столового посуду та харчових відходів; не відкориговані інструкції щодо миття посуду та інвентарю; наявність надщербленого столового посуду; потреба в ремонті електроводонагрівача на харчоблоці; відсутність маркованої ємності для харчових відходів; не проведене гігієнічне навчання працівників харчоблоку.

Найбільш актуальними залишаються питання збільшення фінансування для модернізації харчоблоків та забезпечення закладів новітнім технологічним обладнанням, а також недостатня укомплектованість закладів кваліфікованими кухарами та медичними працівниками, включаючи спеціалістів з дієтичного харчування. Також існує потреба в повному наборі медичного обладнання та виробів, лікарських засобів, облаштованих ізоляторах, а також у достатній кількості приміщень в оздоровчому таборі (спальні кімнати, пральні).

За результатами проведених перевірок, керівникам закладів було направлено 174 інформаційних листи з рекомендаціями щодо усунення порушень. Під час перевірок особлива увага приділялася питанням безпеки, зокрема наявності укриттів, їх відповідності гігієнічним вимогам, створенню належних умов для дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму, а також дотриманню законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, технології приготування страв і їх видачі дітям, медичного забезпечення тощо.

Незважаючи на виявлені порушення, спалахів інфекційних хвороб або харчових отруєнь у дитячих колективах не зафіксовано. Головне управління Держпродспоживслужби продовжує здійснювати профілактичні заходи для забезпечення безпеки та здоров’я дітей під час їхнього перебування у відпочинкових та оздоровчих закладах.

У деяких таборах, на жаль, було скорочено тривалість перебування дітей до 4-5 годин, і організовано лише одно- або дворазове харчування. Це є порушенням Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», який вимагає, щоб відпочинкова зміна тривала не менше 14 днів, а щоденне перебування дітей – не менше 6 годин. За результатами перевірок, керівникам таборів і органам місцевого самоврядування були направлені пропозиції щодо усунення цих порушень і запобігання їм у майбутньому.

Харчування дітей здійснювалось відповідно до меню, погодженого з органами Держпродспоживслужби, проте норми харчування, затверджені постановою КМУ від 24.03.2021№305 «Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» не у всіх закладах були забезпечені у зв’язку з недостатнім фінансуванням та високою вартістю основних груп харчових продуктів (овочі, фрукти, риба, молочні продукти).

З метою запобігання виникненню та поширенню інфекційних захворювань і харчових отруєнь в організованих дитячих колективах, фахівці Головного управління надали рекомендації щодо постійного контролю за станом здоров’я дітей, дотримання правил особистої гігієни як дітьми, так і персоналом таборів, забезпечення якості та безпеки харчових продуктів, умов їх зберігання, а також суворого дотримання технології приготування їжі та її видачі лише після проведення бракеражу готових страв і отримання відповідного дозволу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux