З метою забезпечення продовольчої безпеки працівниками Держпродспоживслужби в Уманському районі протягом січня-травня цього року проведено моніторингові відвідування у населених пунктах району ринків на предмет дотримання законодавства з реалізації овочевої продукції. За вказаний період Уманською районною державною лабораторією Держпродспоживслужби досліджено 6734 проби овочевої продукції на органолептичні показники та вміст нітратів. У 1,1 проб відсотка виявлено невідповідності – до реалізації не допущено 1486 кг овочів.
Серед виявлених невідповідностей за максимально допустимим рівнем нітратів на І ранговому місці знаходяться кабачки – 7,1 відібраних проб, ІІ рангове місце – редис – 5,7 відсотка, ІІІ – молода картопля – 2,3 відсотка, IV – буряки столові – 1,4 відсотка, V – огірки та капуста по 0,6 відсотка.
Шановні споживачі! Не купуйте овочі в місцях стихійної торгівлі, адже там не контролюється вміст нітратів, та ще й є ризик придбати овочі, ягоди, зелень, фрукти з перевищеним допустимим рівнем радіонуклідів, пестицидів, а поблизу доріг – солей важких металів.
На ринках, в торговельних мережах можна вимагати для ознайомлення товаро-транспортні накладні із супровідними документами (експертний висновок), де зазначається інформація щодо вмісту нітратів, пестицидів, радіонуклідів, передбачена наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 08.07.1997 № 344 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією».
Вміст забруднювачів регламентовано наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.05.2013 № 368 «Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах».