Буковина: інформаційно-роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарювання – реалізаторів насіння та садивного матеріалу
опубліковано 15 квітня 2024 року о 17:26

Триває сезон масової реалізації насіння та садивного матеріалу різних сільськогосподарських культур. Відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» державний нагляд (контроль) за діяльністю суб’єктів господарювання всіх форм власності у сфері насінництва та розсадництва на території Чернівецької області здійснюється спеціалістами відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна, що є структурним підрозділом управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

На даний час, спеціалісти відділу в межах своїх повноважень продовжують активно здійснювати інформаційно-роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва при здійсненні оптової та роздрібної торгівлі насінням та садивним матеріалом в місцях продажу (ринки, торгові точки, спеціалізовані магазини м. Чернівці та районних центрів області).

На допомогу виробникам і реалізаторам насіння та садивного матеріалу, спеціалістами розроблено та вручаються листи-повідомлення щодо дотримання норм права у даній сфері. Окрім того, суб’єктам господарювання ще раз нагадали, що здійснюючи діяльність з реалізації (продажу) насіння або садивного матеріалу необхідно знати, що згідно статті 12 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»:

  • фізичні особи – підприємці та юридичні особи мають право на виробництво насіння і садивного матеріалу для його реалізації, за умови їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, а також у випадках, передбачених цим Законом;
  • фізичні особи – підприємці та юридичні особи, не включені до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, мають право здійснювати реалізацію насіння і садивного матеріалу лише за умови наявності сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин.

В ході проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи було наголошено, що реалізація насіння або садивного матеріалу, без супровідних документів про їх походження та якість, забороняється законодавством України. Всі супровідні документи повинні зберігатись на місці торгівлі та пред’являтись за першою вимогою покупця.

Особливу увагу було акцентовано на тому, що згідно статті 28 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» особи, винні в порушенні законодавства у сфері насінництва та розсадництва, несуть відповідальність згідно із законом.

Суб’єкт насінництва та розсадництва позбавляється права займатися виробництвом, реалізацією та використанням насіння і садивного матеріалу шляхом виключення з Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва у разі систематичного грубого порушення ним законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Накладення стягнення не звільняє винних осіб від відшкодування збитків у випадках і порядку, передбачених законом. Умисне виробництво та/або заготівля, та/або пакування, та/або маркування, та/або затарювання, та/або пропонування до продажу, та/або зберігання фальсифікованого насіння та/або садивного матеріалу з метою продажу, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з конфіскацією фальсифікованої продукції, обладнання для вироблення фальсифікованого насіння та/або садивного матеріалу.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено накладання штрафів на осіб, що порушують порядок та умови ведення насінництва та розсадництва.
Згідно до статті 1041 Кодексу «Порушення порядку та умов ведення насінництва та розсадництва», виробництво, заготівля, пакування, маркування, затарювання, зберігання насіння, садивного матеріалу з метою продажу без додержання методичних і технологічних вимог або реалізація їх без документів про якість, а так само інше введення в обіг насіння, садивного матеріалу з порушенням встановленого порядку, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від семи до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Протягом 1 кварталу 2024 року, при проведені роз’яснювальної роботи, було надано 197 консультацій та роздано 51 лист-повідомлення суб’єктам господарювання, щодо необхідності дотримання вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Консультативна та роз’яснювальна робота, яка проводиться спеціалістами відділу, спрямована на підвищення рівня обізнаності суб’єктів господарської діяльності щодо вимог законодавства та на попередження правопорушень законодавства України у сфері насінництва та розсадництва.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux