Вже десять областей приєдналися до програми контролю сирого молока. Подальше масштабування програми на національному рівні обговорювалося під час зустрічі Голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької з представниками молочного комітету Європейської Бізнес Асоціації, місцевим керівником швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» Ігорем Кравченко та координатором компонента «Молочний сектор» Іриною Висоцькою.
«Ми розраховуємо на підтримку в питанні масштабування програми контролю сирого молока на всю країну, адже це дозволить нам застосовувати єдині стандарти в усіх областях та посилити контроль за безпечністю молока, яке потрапляє до наших споживачів», - підкреслила Владислава Магалецька.
Як зазначила координатор від Європейської Бізнес Асоціації Тетяна Широченко, програма контролю сирого молока є дуже цікавою для компаній-членів асоціації, які займаються переробкою молока, та підтримується ними.
Програма контролю сирого молока була започаткована в 2019 році в чотирьох областях: Вінницькій, Миколаївській, Полтавській та Харківській. Десять областей, які приєдналися до програми, отримали необхідне обладнання для виконання досліджень сирого молока на визначення кількості соматичних клітин, загальної бактеріальної забрудненості, наявності інгібіторів та точки замерзання згідно із міжнародними вимогами. Інформація за результатами досліджень вноситься до Молочного модуля, доступ до якого мають не лише фахівці Держпродспоживслужби, а також виробники і постачальники молока.
Держпродспоживслужба працює над тим, щоб українські споживачі отримували якісні продукти, а український бізнес – розширював ринки збуту. Служба активно розвиває доступ до експортних ринків та працює над розбудовою нових підходів до здійснення заходів державного контролю. Саме у цьому допомагає програма контролю сирого молока.