Держпродспоживслужба нагадує, що забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів – обов’язок суб’єктів господарювання. Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд (контроль) у зазначеній сфері.
Чинним законодавством України передбачено, що оператори ринку повинні розробити та запровадити ефективну систему НАССР, що дозволяє контролювати усі небезпечні фактори, які можуть бути у харчовому продукті.
Застосування системи НАССР полягає в:
Першим підготовчим кроком розробки плану НАССР має бути створення групи НАССР, що може складатися з персоналу, який:
Звертаємо увагу, що оператори ринку можуть самостійно впроваджувати процедури, засновані на принципах НАССР, що передбачає спрощене їх застосування у всіх випадках з урахуванням видів (природи) технологічних процесів, які здійснює оператор ринку, та розмірів потужності.
Нагадуємо, що Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) затверджені постановою Мінагрополітики від 01.10.2012 № 590.