Чим регламентовано склад (рецептура) харчових продуктів та терміни їх реалізації? Звернення від споживачів такого змісту періодично надходять до Держпродспоживслужби.
Варто зазначити, що виробники харчових продуктів для своїх рецептур можуть використовувати Державні стандарти України (ДСТУ). Розробка ДСТУ здійснюється профільними технічними комітетами та затверджується Національним органом стандартизації ДП “УкрНДНЦ”.
Використання ДСТУ не є обов’язковим для виробників. Статтею 32 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що сертифікація харчових продуктів необов’язкова (це не стосується процедури видачі міжнародного сертифіката для експорту).
Підприємства можуть самостійно розробляти та затверджувати власні рецептури (ТУ) та, за бажанням, затверджувати їх в УкрНДНЦ (зокрема, для підтвердження авторського права).
Тому просимо споживачів бути уважними при виборі харчових продуктів, уважно вивчати обов’язкову інформацію про продукт, зокрема про його склад, перевіряти термін придатності "Вжити до" та не робити закупи у місцях стихійної торгівлі.