Безпечність харчових продуктів: про рецептуру харчового продукту
опубліковано 13 травня 2025 року о 11:19

Чим регламентовано склад (рецептура) харчових продуктів та терміни їх реалізації? Звернення від споживачів такого змісту періодично надходять до Держпродспоживслужби.

Варто зазначити, що виробники харчових продуктів для своїх рецептур можуть використовувати Державні стандарти України (ДСТУ). Розробка ДСТУ здійснюється профільними технічними комітетами та затверджується Національним органом стандартизації ДП “УкрНДНЦ”.

Використання ДСТУ не є обов’язковим для виробників. Статтею 32 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що сертифікація харчових продуктів необов’язкова (це не стосується процедури видачі міжнародного сертифіката для експорту).

Підприємства можуть самостійно розробляти та затверджувати власні рецептури (ТУ) та, за бажанням, затверджувати їх в УкрНДНЦ (зокрема, для підтвердження авторського права).

Тому просимо споживачів бути уважними при виборі харчових продуктів, уважно вивчати обов’язкову інформацію про продукт, зокрема про його склад, перевіряти термін придатності "Вжити до" та не робити закупи у місцях стихійної торгівлі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux