15 березня - Всесвітній день захисту прав споживачів
опубліковано 15 березня 2023 року о 09:48

15 березня 1962 року у своїй промові Президент США Джон Ф. Кеннеді в Конгресі зазначив, що оскільки всі ми є споживачами, дії та пропозиції в інтересах споживачів є в інтересах усіх нас. Цей постулат залишається дійсним і до цього часу, особливо важливий в умовах дії правового режиму воєнного стану, адже незважаючи на професію, освіту чи вік - кожен з нас є споживачем.

Для світової та європейської спільноти захист прав споживачів є важливим показником рівня демократичності держави. Сьогодні як ніколи важливо спільно спрямовувати зусилля на процес реформування та євроінтеграції у сфері захисту прав споживачів – це один із головних пріоритетів Держпродспоживслужби на 2023 рік.

Головною задачею є прийняття нової редакції Закону України «Про захист прав споживачів», який буде враховувати найкращі практики ЄС у цій сфері та відповідати сучасним викликам, а також розроблення нових норм законодавства, які врегулювати багато спірних питань.

Незважаючи на збройну агресію рф проти суверенітету і територіальної цілісності України фахівці Держпродспоживслужба щодня здійснювали постійний контроль за регульованими цінами, що є вкрай важливим у цей час. Так, було здійснено 1160 перевірок суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. Під час проведення перевірок встановлені порушення у 873 випадках, що становить 75,3% від загальної кількості здійснених перевірок.

В цей день зазначаємо і «голос» споживача – громадські організації, які допомагають попередити про потреби наших споживачів, спільно з нами проводять інформаційні компанії та розповідають споживачам про їх права.

Держпродспоживслужба продовжує захищати спільні інтереси, забезпечувати реалізацію державної політики у галузі держнагляду за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, захисту прав споживачів реклами, державного контролю за безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів, метрологічного нагляду, ринкового нагляду в межах сфери своєї відповідальності.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux