Житомирщина: підсумки роботи у сфері контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю у 2023 році
опубліковано 10 січня 2024 року о 15:32

До управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області у 2023 році звернулися громадяни щодо порушення вимог антитютюнового законодавства, наразі розглянуто 6 звернень громадян. Відтак, за двома із звернень було проведено позапланові заходи державного нагляду (контролю), зокрема з питань розміщення суб’єктом господарювання наочної інформації графічного знаку із текстом, у місцях загального користування житлових будинків, а саме в під’їзді, де проживає заявник та щодо розповсюдження реклами телеграм – каналами.

В поточному році опрацьовано 3 запити на отримання публічної інформації у сфері антитютюнового законодавства.

На виконання завдань Держпродспоживслужби сектором проводилась роз’яснювальна, просвітницька робота (семінари, лекції) щодо підвищення рівня обізнаності у сфері антитютюнового законодавства, в першу чергу – серед підростаючого покоління, зокрема, для учнівської молоді у закладах освіти, студентів та викладачів, для представників територіальних громад та суб’єктів закладів ресторанного господарства, а також в державному органі.

Спеціалістом сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю у 2023 році досліджено 153 рекламоносії на наявність порушень: у сфері зовнішньої реклами – 124, у сфері внутрішньої реклами – 23, на транспорті – 6. Об’єкти реклами досліджуються шляхом фотофіксації, із подальшим їх опрацюванням на наявність порушень. За результатами обстежень, у 15 випадках були виявлені порушення Закону України «Про рекламу» та прийняті рішення про накладення штрафних санкцій, а також винесено 7 обов’язкових до виконання приписів. Розглянуто 1 звернення від споживача реклами, 2 подання від органів державної влади та місцевого самоврядування.

Основні порушення які було зафіксовано – це у рекламуванні лікарських засобів, медичних виробів та методів профілактики, а також в частині заборони участі лікарів у рекламі, розміщенні реклами на недержавній мові, розповсюджувалась заборонена реклама алкогольних напоїв та, реклама стимулювання продажу тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux