Державними фітосанітарними інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби Житомирській області триває обстеження посівів ячменю, який планується експортувати до Китайської Народної Республіки; вже обстежено площу посівів 850 га.
Обстеження проводяться відповідно до заяви суб’єкта господарювання на виявлення регульованих шкідливих організмів та інших шкідливих організмів, що знаходяться під карантинним контролем Китайської Народної Республіки та встановленням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від Tilletia controversa (Карликова сажка пшениці), на відповідність Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки.
Головними умовами для експорту є відсутність регульованих шкідливих організмів в посівах ячменю у вегетаційний період та їх відсутність у партії зерна безпосередньо перед відправленням до КНР.
Між Україною та Китайською Народною Республікою діють «Протоколи фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи, сої та ячменю з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки».
Треба розуміти, що вимоги цих Протоколів стосуються виключно зерна культур на переробку, а не в якості насіннєвого матеріалу. Кукурудза, соя та ячмінь, що експортується в Китай, повинна відповідати нормам чинного фітосанітарного законодавства, правилам імпорту та національним стандартам Китаю і не повинна містити живих комах та шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем у Китаї; та не повинна бути умисно змішана або заражена іншими зерновими або чужорідними матеріалами які можуть містити карантинні організми.
Тому нагадуємо експортерам, які планують експортувати ячмінь, кукурудзу та сою врожаю 2025 року до Китайської Народної Республіки, що потрібно заздалегідь подбати про вчасне виконання фітосанітарних вимог та проведення всіх необхідних фітосанітарних процедур. Але, слід зазначити, що обстеження на виявлення шкідливих організмів проводиться в певний період вегетації рослин, а не після збирання врожаю. І важливо цей момент не пропустити та завчасно звернутись до ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області із заявою встановленого зразка та необхідним пакетом документів.