Збереження поголів’я великої рогатої худоби
опубліковано 26 квітня 2024 року о 14:43

В результаті повномасштабного вторгнення росії в Україну поголів’я ВРХ значно скоротилося. Особливо важка ситуація в прифронтових регіонах в наслідок постійних обстрілів російських окупантів. Кількість тварин скорочується через негативні наслідки війни для тваринництва України.

Попри досить складну ситуацію з розширеного відтворення стада, що нині виникла у господарствах, фермери продовжують використовувати власні резерви для збільшення ремонтного молодняку завдяки методу штучного осіменіння генетичним матеріалом від племінних чистопородних тварин.

Відділом прикордонного інспекційного контролю „Бориспіль” Управління державного контролю на кордоні Північного міжрегіонального головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні здійснено державний ветеринарно-санітарний контроль вантажу глибоко замороженої спермопродукції племінних бугаїв-плідників порід Голштинської, Джерсей, Ангуст та Айшір, у кількості 85267 доз, канадського виробника The Semex Alliance, що визнаний найбільшим власником патентів  щодо технології одержання сексованої (розділеної на статі) сперми бугаїв та її комерційного використання у світовому масштабі. За результатами здійснених заходів ветеринарно-санітарного контролю вантаж зі спермою від американських бугаїв-плідників був випущений у вільний обіг.

Історично склалося, що в Україні більше представлено генетичний матеріал американського континенту, а саме США та Канади. Особливістю американської генетики протягом багатьох років була висока молочна продуктивність, що посідала перше місце серед усіх пріоритетів.

Основним методом відтворення великої рогатої худоби  як в Україні, так і за кордоном, є штучне осіменіння, яке набуло значного поширення завдяки розробленому методу заморожування і довгострокового зберігання сперми в рідкому азоті. Новим біотехнологічним методом, який дедалі ширше використовується в світі, є штучне осіменіння корів і телиць сперматозоїдами, попередньо розділеними за Х- та Y-хромосомами, так званою сексованою спермою.

Застосування сексованої спермопродукції у тваринництві має основну перевагу – господар з 90-відсотковою гарантією отримує теля бажаної статі і, відповідно, може більш швидко підвищити показники прибутковості бізнесу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux