Складна епізоотична ситуація в Європі щодо поширення вірусу блутангу залишається у постійному полі зору України. Тому Держпродспоживслужба, з метою забезпечення стабільної та контрольованої епізоотичної ситуації, провела швидку оцінку ризиків відповідно до ризики-питання, а саме щодо ймовірності занесення та поширення вірусу блутангу на території України за діючої системи контролю.
Робоча група експертів, створена з членів наукових експертних груп з оцінки ризиків Держпродспоживслужби (НЕГОР), дослідила поставлене ризик-питання. Результати проведеної швидкої оцінки ризиків були презентовані керівництву Держпродспоживслужби та експертам у сфері ветеринарної медицини.
Під час вітального слова Олег Осіян, перший заступник Голови Держпродспоживслужби, зазначив:«Блутанг ніколи не реєструвався в Україні, але ми спостерігаємо збільшення випадків блутангу в країнах ЄС. Зокрема, в кінці 2024 та на початку 2025 року випадки блутангу були зафіксовані в Польщі. Держпродспоживслужба постійно здійснює моніторинг епізоотичної ситуації у світі, і у разі спалаху блутангу в країнах, негайно вводить повну заборону на ввезення живих жуйних тварин та їхнього репродуктивного матеріалу. Але необхідно враховувати і те, що в основному захворювання поширюється комахами, зокрема мокрецями. Тому для керівництва Держпродспоживслужби результати цієї швидкої оцінки ризиків є дуже важливими, оскільки вони допоможуть вдосконалити превентивні заходи для недопущення занесення збудника блутангу на територію України, адже попередження хвороби є значно ефективнішим та економічно вигіднішим, ніж боротьба з нею».
Під час заходу було розглянуто та обговорено результати проведеної швидкої оцінки ризиків, основні висновки та ключові рекомендації, які, згідно наукової думки експертів сприятимуть удосконаленню системи контролю за блутангом.
Звіт, підготовлений за результатами проведеної оцінки ризиків буде оприлюднений на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби в розділі «Оцінка ризиків» з метою надання вільного доступу для всіх зацікавлених сторін.
Швидка оцінка ризиків щодо блутангу проводилась Держпродспоживслужбою за технічної підтримки швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP).
Довідка:
Блутанг (катаральна лихоманка овець, BTV) – це інфекційне трансмісивне вірусне захворювання, до якого є сприйнятливими свійські і дикі жуйні тварини. Основний шлях передачі через укус певних видів мошок (мокрець) Culicoides, які є біологічними переносниками. Вірус блутангу вражає всіх жуйних, але вівці, як правило, страждають найбільше, в той час як велика рогата худоба та кози зазвичай не проявляють жодних клінічних ознак хвороби і можуть бути носіями вірусу протягом певного періоду часу та передавати його іншим жуйним тваринам. Хвороба характеризується запально-некротичним ураженням слизових оболонок, язика, шкіри, копит. Нині блутанг – хвороба з прогресуючим ареалом, поширена глобально, тому його віднесено до транскордонних захворювань. Економічні збитки від даного захворювання зумовлені високою летальністю (90-100%). За оцінками Європейського агентства з безпечності харчових продуктів (EFSA), спалахи можуть призвести до мільйонів євро збитків лише за кілька місяців. Ситуація з блутангом в ЄС за останні два роки значно змінилася з появою нового серотипу. Блутанг є хворобою, внесеною до списку Всесвітньої організації охорони здоров'я (WOAH). Блутанг не є зоонозом.