Зернові культури – найважливіша група вирощуваних однорічних трав'янистих рослин, оброблюваних для отримання зерна – основного продукту харчування людини, сировини для багатьох галузей промисловості, та використовується для виробництва корму для тварин. Ця група рослин є найпоширенішою серед усіх сільськогосподарських культур у світовому землеробстві.
Зернові схильні до ураження різноманітними грибами, вірусами, бактеріями та іншими факторами. Хвороби зернових культур можуть вражати рослини на всіх стадіях розвитку. Таким чином, спричиняється суттєве падіння врожайності та погіршується якість сільськогосподарської продукції. Щоб уникнути проблем з посівами та отримати прибуток завдяки реалізації врожаю, треба вчасно розпізнати захворювання та застосувати ефективний захист від нього.
Вживання зерна і борошна злаків, уражених сажковими хворобами, призводить до захворювань людей і тварин. Теліоспори сажкових грибів проникають через стінки кишечника, потрапляють у тонкі кровоносні судини, закупорюють їх і спричиняють крововиливи. Зокрема у тварин підвищується температура, з'являється задишка, спостерігається подразнення слинних залоз, кон'юнктивіт, порушується робота шлунково-кишкового тракту. Іноді хвороба набуває хронічного характеру. Переробка заспореного зерна без попереднього його промивання значно погіршує якість борошна.
Наказом Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області від 28 лютого 2024 року затверджена «Програма контролю розвитку сажкових хвороб зернових колосових культур в Чернігівській області на 2024-2028 роки». Програма підготовлена фахівцями Управління фітосанітарної безпеки.
Основною метою Програми є впровадження ефективних заходів по виявленню та боротьбі з сажковими хворобами, що спричиняють недобір врожаю культур та погіршують його якість. Програма розрахована для використання суб’єктами усіх форм власності і господарювання, у тому числі й у сфері насінництва, які займаються виробництвом, заготівлею, обробкою, розмноженням, зберіганням, реалізацією і використанням насіння на території Чернігівської області.
Основне завдання Програми – привернути увагу сільгоспвиробників та попередити виникнення проблем, пов’язаних із зараженістю посівів сажковими хворобами та проведення заходів проти їх розвитку, проведення роз’яснювальної роботи щодо методів обстежень на виявлення сажкових хвороб та шляхів боротьби з ними, необхідність використання для сівби сертифікованого насіння.
Реалізація програми дасть можливість популяризувати знання по боротьбі із сажковими хворобами зернових культур, зменшить потенційні площі зараження, посилить контроль за якістю насіннєвого матеріалу, зверне увагу аграріїв на необхідності постійного контролю за посівами в процесі вегетації, що в свою чергу має забезпечити ринок якісним та безпечним продовольчим та фуражним зерном, підвищить експортний потенціал Чернігівського регіону.