Запорізька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби: підсумки роботи в 2023 році
опубліковано 06 березня 2024 року о 12:36

В 2023 році Запорізька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби успішно пройшла акредитацію Національним Агентством з Акредитації України відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2019 та здобула новий атестат на акредитацію № 20305, зареєстрований у реєстрі 07.06.2023 року, дійсний до 25 січня 2025 року. Це дає змогу проводити значну кількість досліджень за 504 показниками та 827 методами досліджень, а саме: 

  • відбір зразків, органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні, мікологічні, радіологічні, іхтіопатологічні, паразитологічні, хіміко-токсикологічні дослідження харчових продуктів та харчової сировини тваринного та рослинного походження, кормів, комбікормів та комбікормової сировини, води питної, мінеральної, води необробленої; 
  • мікологічні, вірусологічні, бактеріологічні дослідження патологічного/біологічного матеріалу усіх видів тварин та птиці; молекулярно-генетичні дослідження (випробування) харчових продуктів та сировини тваринного, рослинного, біотехнологічного походження, кормів, патологічного та біологічного матеріалу; імунологічні, біохімічні дослідження сироватки крові тварин та птиці;
  • паразитологічні дослідження патологічного/біологічного матеріалу, ґрунту; мікробіологічні дослідження об’єктів навколишнього середовища, в тому числі засобів медичного призначення, повітря приміщень будинків, закритих приміщень, споруд, робочих місць; 
  • радіологічні і фізичні фактори навколишнього середовища.

Також, Лабораторія має уповноваження для цілей державного контролю відповідно до сфери акредитації згідно наказів Держпродспоживслужби від 21.03.2019 року № 202 «Про відповідність акредитованої лабораторії критеріям уповноваження» та № 487 від 29.06.2023 року «Про внесення змін у додаток до наказу Держпродспоживслужби від 21.03.2019 року № 202».

До складу Лабораторії входять 11 відділів. 9 спеціалістів пройшли підвищення кваліфікації та стажування в провідних установах впродовж 2023 року (Інститут післядипломного навчання Білоцерківського НАУ, ДНДІЛДВСЕ).

Лабораторія в 2023 році брала активну участь в міжлабораторних порівняннях для оцінки рівня компетентності та професійності персоналу - здійснено 13 міжлабораторних випробувань по 45 показниках з лабораторіями:

  • Дніпропетровська РДЛДПСС - 1 випробування за 2 показниками;
  • Житомирська РДЛДПСС - 4 випробування за 14 показниками;
  • Львівська РДЛДПСС - 2 випробування за 11 показниками;
  • Одеська РДЛДПСС - 1 випробування за 6 показниками;
  • Волинська РДЛПСС – 1 випробування за 8 показниками;
  • ДНДІЛДВСЕ – 4 випробування за 4 показниками.

Взято участь в 29 раундах програми професійного тестування «ВЕТ-ТЕСТ» за 43 показниками.

На виконання плану державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження в минулому році Лабораторією проведено 555 моніторингових досліджень харчових продуктів рослинного походження (37 зразків), а також - 30880 дослідження (3845 зразків) харчової продукції, води питної, понад 47824 досліджень (31149 зразків) патологічного, біологічного матеріалу, кормів, води водойм тощо.

Отримано понад 861 позитивний результат за різними показниками в харчових продуктах. За інфекційними та інвазійними дослідженнями було отримано 347 позитивних випадків. У кожному випадку вживались відповідні заходи, встановлені законодавством.

Попри те, що з початком військових дій Запорізька область втратила майже 72% територій (тимчасово окуповані), Запорізька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби зберегла кадровий і матеріально – технічний потенціал та продовжує виконувати завдання по забезпеченню захисту та здоров’я тварин, безпеці та якості харчових продуктів в місті Запоріжжя та Запорізькій області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux