Спеціалістами Запорізького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, в червні, проведено вебінар для закладів дошкільної освіти на тему “Особливості організації харчування в закладах дошкільної освіти м. Запоріжжя у літній період”. В заході прийняли участь понад 60 осіб, це представники відділів освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, керівники, відповідальні особи за організацію харчування, медичні працівники закладів дошкільної освіти.
Відповідно до розпорядчого документа Запорізької міської ради, з квітня 2025 року в 24 закладах дошкільної освіти м. Запоріжжя організовано діяльність з тривалістю перебування дітей до 8 годин та запроваджено освітній процес за очною формою зі змішаним режимом навчання з організацією харчування.
Зазначені заклади працюють в офлайн-форматі на повний робочий день і в літній період.
Саме влітку особливо важливо забезпечити дітей повноцінним, безпечним і збалансованим харчуванням, тому, при проведенні вебінару, особлива увага була зосереджена на питаннях безпечного та якісного харчування дітей, що є одним із ключових чинників збереження і зміцнення здоров’я дітей. Обговорено сучасні підходи до організації харчування, в тому числі моделі та способи харчування, серед яких кейтеринг — це спосіб організації харчування дітей, що передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування та наразі застосовується в закладах дошкільної освіти м. Запоріжжя.
Окрему увагу, під час вебінару, приділили питанням режиму (кратності) харчування, виконання норм харчування, дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час видачі їжі, ведення відповідної документації з організації харчування, організації питного режиму, профілактиці гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь тощо.
Обмін досвідом, комунікація, спільний пошук рішень різних питань – шлях до створення безпечного, здорового та комфортного освітнього середовища для кожного вихованця.