З метою своєчасного та оперативного реагування на загрози, що виникають унаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС 13.06.2023 року у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Запорізькій області відбулася нарада з завідуючими лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи агропродовольчих ринків.
Під час наради керівництвом Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, з метою упередження виникнення харчових отруєнь, в тому числі ботулізму, було наголошено на посиленні державного ветеринарно-санітарного контролю за якістю та безпекою харчової продукції, яка реалізується на ринках.
Враховуючи надзвичайну ситуацію, яка склалася внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС, окремо акцентувалася увага на питаннях ветеринарно-санітарної експертизи риби.
Було наголошено, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог. Особливу увагу було зосереджено на забезпеченні контролю щодо дотримання суб’єктами господарювання умов транспортування, зберігання та реалізації риби, враховуючи температурний режим. Кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.
Також було проведено аналіз роботи лабораторій щодо здійснення експертиз рослинницької продукції на нітрати.
За результатами наради завідуючим лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи агропродовольчих ринків надані відповідні рекомендації щодо посилення державного контролю за якістю та безпекою харчової продукції відповідно до ветеринарно-санітарних правил.