Забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства до освітнього процесу та харчування дітей в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах освіти є одним із пріоритетів роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.
З метою реалізації заходів щодо забезпечення відповідності закладів освіти критеріям санітарно-епідемічного благополуччя, Головним управлінням Держпродспоживслужби області впродовж 2024 року комісійно перевірено 358 закладів освіти, з них 132 - заклади дошкільної освіти, 179- загальної середньої освіти, 17 - професійно-технічної та 30 - позашкільної освіти. Всього проведено 668 комісійних перевірок щодо готовності закладів освіти до навчання в змішаному форматі в умовах воєнного стану, перевірки найпростіших укриттів, організації харчування, забезпечення здобувачів освіти якісним питним водопостачанням тощо.
Під час проведення перевірок керівникам закладів освіти надано 587 пропозицій щодо усунення недоліків у сфері санітарного та епідемічного благополуччя та безпечності впливу на учасників освітнього процесу факторів середовища життєдіяльності.
За результатами здійснених заходів, узагальнено та направлено 51 інформаційний матеріал до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Керівникам закладів освіти направлено 47 листів щодо організації харчування здобувачів освіти.
З метою недопущення погіршення санітарно- епідемічної ситуації в закладах освіти, попередження та розповсюдження інфекційних/неінфекційних захворювань, масових харчових отруєнь, запобігання виникненню особливо небезпечних інфекційних хвороб, при здійсненні комісійних обстежень, проведена профілактична та роз’яснювальна робота з керівниками, педагогами, постачальниками послуг з організації харчування. При здійсненні заходів проведено 1697 бесід, якими охоплено більше семи тисяч осіб, розповсюджено 2346 пам’яток на актуальні теми.
Також проведено 1952 заходи щодо сучасних підходів до організації шкільного харчування, формування культури здорового харчування, впровадження у закладах освіти нових стандартів харчування; контролю в критичних точках, впровадження системи НАССР, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів для 7859 осіб. Для керівників закладів освіти, суб’єктів господарювання проведено 34 вебінари та круглий стіл з питань організації харчування здобувачів освіти.
Крім того, прийнята участь у 35 робочих нарадах з питань підготовки до переходу закладів загальноосвітньої середньої освіти м. Запоріжжя до виходу у змішаний режим роботи освітнього процесу в умовах воєнного стану, в тому числі організації харчування з представниками департаменту освіти і науки та суб'єктами господарювання, які планують надавати послуги з організації харчування. Розроблено 20 пам’яток з актуальних питань.
Надано 184 консультації з принципу планування та механізму організації харчування здобувачів освіти/дітей у закладах дошкільної освіти та закладах загальної середньої освіти. Проведена гігієнічна оцінка 204 примірних чотиритижневих сезонних меню для харчування здобувачів освіти у навчально-виховних закладах Запорізької області. За результатами погоджено 143 та надані обґрунтовані відмови на 61 примірних меню.
Робота в даному напрямку триває.