Закарпаття: тривають заходи до Міжнародного дня здоров’я рослин
опубліковано 09 травня 2024 року о 15:14

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області в рамках проекту спільноти Міжнародної конвенції із захисту рослин з нагоди оголошення 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин провели зустрічі в закладі дошкільної освіти Горондівської сільської ради Мукачівського району, та у Берегівському ХПП.

Метою заходів було ознайомлення громадськості зі значенням рослин для нашої планети, довкілля, життя та здоров’я людей; підвищення обізнаності про захист рослин, його роль у збереженні біорізноманіття, прискоренні економічного розвитку та забезпеченні продовольчої безпеки. Дітей ознайомили зі шкідниками, які загрожують рослинам, різноманітними хворобами, що їх уражують, адже шкідливі організми можуть завдавати значної шкоди рослинам, знищуючи врожаї. Тому для виживання людей і інших форм життя на Землі дуже важливо піклуватися про рослини та підтримувати їх здоров’я. Дуже зацікавилися учні методами та заходами, які застосовуються для захисту від шкідників, хвороб та бур’янів. Особливу увагу звернули на безпечні для довкілля та здоров’я людей біологічні засоби захисту рослин, використання корисних комах, які знищують шкідливих ворогів рослин.

Зміни клімату та діяльність людини значно вплинули на екосистеми, стали причиною зменшення біорізноманіття, здоров’я рослин опиняється у все більшій небезпеці. Міжнародні подорожі і торгівля за останні десятиліття потроїлися в обсязі і дозволяють шкідникам і хворобам швидко поширюватися по світу, завдаючи величезної шкоди довкіллю. Тому у ході зустрічей фітосанітарні інспектори звернули увагу на необхідності уникання перевезення, привезення додому рослин, насіння, фруктів, квітів під час мандрівок, адже шкідники рослин або хвороби можуть ховатися на них. Також було звернуто увагу на переміщенні рослин та пов’язаних з ними шкідливих організмів при міжнародних подорожах та відповідального поводження з імпортними рослинами та рослинними продуктами.

Спеціалісти відділу фітосанітарних заходів на кордоні ознайомили присутніх з карантинними шкідливими організмами поширеними на території України - Ясенева смарагдова златка (Agrilus planipennis Fairmaire) та Чорнична плодова муха (Rhagoletis mendax)».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux