Закарпаття: фахівці Держпродспоживслужби проводять навчання з питань безпечного поводження з пестицидами
опубліковано 05 грудня 2023 року о 15:47

В Закарпатській області спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби регулярно проводять навчання з питань безпечного поводження з пестицидами для спеціалістів, робота яких пов’язана із застосуванням, зберіганням, транспортуванням та торгівлею пестицидами.

Нещодавно з метою отримання посвідчень про право роботи з пестицидами проведено чергове навчання з спеціалістами та працівниками ТОВ «Каридія», які застосовують засоби захисту рослин і агрохімікати для обробітків сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб та бур’янів. Навчання проводилось на базі Мукачівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області. Спеціалістами відділу захисту рослин було прочитано лекції, відповідно Програми, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 червня 2023 року №1264. Висвітлено питання щодо законодавства України у сфері захисту рослин, основ безпечного поводження з пестицидами, їх види, особливості застосування у сільському господарстві, охорони праці при роботі з пестицидами. 

Особлива увага приділялась питанню фальсифікованих пестицидів, ризиків для людей і довкілля, що пов’язані з їх обігом та використанням. Після завершення навчання з питань безпечного поводження з пестицидами спеціалісти ТОВ «Каридія» пройшли перевірку знань шляхом письмового тестування. Нагадаємо, що відповідно до статті 18 Закону України «Про захист рослин» та статті 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати», суб’єкти господарювання зобов’язані допускати до робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлі засобами захисту рослин лише осіб, які мають посвідчення про право роботи з пестицидами. Для проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами особи подають у паперовій або електронній формі до територіального органу Держпродспоживслужби заяву за формою згідно з додатком 3 Постанови КМУ від 9 травня 2023 р. № 458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами». 

Навчання з питань безпечного поводження з пестицидами проводиться територіальними органами Держпродспоживслужби в очній або дистанційній формі на платній основі. Розмір плати за проведення такого навчання встановлюється згідно із законодавством. Після завершення навчання особа проходить перевірку знань в територіальному органі Держпродспоживслужби шляхом письмового тестування. З переліком питань для тестування можна ознайомитись на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області. Тестування здійснюється на безоплатній основі. У разі успішного проходження тестування територіальний орган Держпродспоживслужби видає особі у паперовій формі або у формі електронного документа Свідоцтво про навчання. Посвідчення про право роботи з пестицидами видається територіальними органами Держпродспоживслужби на безоплатній основі особам за умови досягнення ними 18 років та наявності чинного свідоцтва про проходження навчання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux