Забезпечення населення якісною питною водою має бути пріоритетним питанням діяльності органів місцевого самоврядування
опубліковано 08 грудня 2021 року о 12:00

З ініціативи Громадської організації «Флора» у Кропивницькому пройшов Водний форум Кіровоградської області. На заході виступила начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в області Олена Черненко.

Доповідач зазначила, що Кіровоградщина є дефіцитною щодо запасів питної води, тож її наявність, а особливо якість і безпечність для споживання, є надзвичайно важливою для населення. Останніми роками ми чуємо про зміління, замулення наших річок та ставків, а відповідно – й джерел водопостачання та колодязів. Найперше, це обмежує доступ для населення необхідних обсягів води та впливає на її показники.

Більшість жителів області забезпечуються централізованою водою з водогону ОКВП «Дніпро-Кіровоград». Наявність обробки води, особливо з поверхневого джерела – водоймища, турбує кількістю дезінфектанта та ефективністю цієї обробки. Тут в пріоритеті показники епідемічної небезпеки (бактеріальне забруднення води), що можуть призвести до виникнення гострих отруєнь, кишкових інфекцій, пов’язаних із водою.

Водночас у сільській місцевості в основному користуються водою з підземних джерел (колодязі, свердловини), тож на першому плані - природні показники якості води, яку все життя споживає населення з одного і того ж джерела (наслідки перевищеного вмісту нітратів, радону, заліза, фтору, мінералізації та інших речовин), що можуть стати причиною хронічних захворювань організму людини.

В Кіровоградській області за останніх 7 років спалахів ГКІ та отруєнь, пов'язаних із питною водою, не реєструвалося. Однак питання усунення або зменшення шкідливого впливу небезпечних факторів на здоров’я людей та забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення щодо питної води, питного водопостачання та водовідведення повинно бути пріоритетним напрямком роботи не тільки Держпродспоживслужби в області, а й органів місцевого самоврядування.

На виконання доручення Держпродспоживслужби України щодо виконання рішення РНБО Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області продовжує обстеження об’єктів водопостачання в складі робочих груп за участі представників органів виконавчої влади та самоврядування. Обстеження значної кількості джерел та мереж водопостачання дає можливість визначити проблемні питання і розглянути шляхи їх вирішення спільно з органами місцевої виконавчої влади та самоврядування.

Протягом 2021 року вже перевірено майже 1387 об’єктів у сфері питного водопостачання, з них на 52,6% (730 об’єктів) виявлені порушення. Варто зазначити, що в порівнянні з минулим роком кількість порушень зменшилась (у 2020 році - 63,9 %).

Водночас здійснюється контроль за виконанням приписів, прийнятих рішень та наданих пропозицій, проводяться повторні обстеження щодо усунення порушень. За результатами наданих Держпродспоживслужбою області пропозицій, приписів на об’єктах водопостачання досягнуто наступний результат:

  • розроблено та погоджено програми (графіки) дослідження води на об’єктах водопостачання за видом контролю, переліком показників, періодичністю, місцями (точками) відбору;
  • здійснюється виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води у місцях водозабору, в резервуарах та у розподільній мережі;
  • проводиться дезінфекція об'єктів водопостачання та мереж, у т.ч. комплексна дезінфекція (гіперхлорування) магістрального районного водопроводу ОКВП «Дніпро-Кіровоград»;
  • здійснюється пошук нових альтернативних джерел водопостачання (свердловин);
  • визначаються балансоутримувачі громадських колодязів та свердловин, водогонів;
  • проводяться ремонтні роботи джерел та мереж водопостачання;
  • проводяться медичні огляди працівникам, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб.

До того ж для покращення якості питної води протягом 2021 року в 20 закладах освіти встановлено фільтрувальні установки на водомережі, загалом у 155 закладах освіти встановлені водоочисні пристрої (фільтри): 54 ДНЗ, 97 ЗНЗ, 4 ПТУ, це 58,9% від потреби. Робота продовжується.

Найбільш проблемним питанням залишається зношеність мереж, незадовільний стан споруд об’єктів централізованого водопостачання, застарілість обладнання, оскільки термін їх експлуатації перевищує 20-30 років.

В 2021 році ситуація з водозабезпеченням населення ускладнилась у зв’язку з проведенням адміністративно-територіальної реформи в Кіровоградській області. Новостворені територіальні громади не приймають на баланс об’єкти водопостачання, досі триває процес їх передачі та інвентаризації. За результатами аналізу ситуації з водопостачання без балансоутримувачів ще залишаються 28 водогонів (у 2020 році – 13), 1127 громадських колодязів та свердловин (у 2020 році – 835), все це в свою чергу вплинуло на зниження рівня паспортизації джерел, охоплення виробничим лабораторним контролем, проведення заходів з підтримання цих об’єктів у належному санітарно-технічному та санітарно-гігієнічному стані.

Головам райдержадміністрацій, міським, селищним, сільським головам, Головним управлінням направлено листи щодо визначення коштів на придбання фільтрувальних установок у заклади освіти, здійснення лабораторного контролю води питної, чищення джерел водопостачання при формуванні місцевих бюджетів на 2022 рік. Також направлено 190 приписів, пропозицій, рекомендаційних листів на балансоутримувачів та органи місцевого самоврядування для вирішення питання покращення стану об’єктів водопостачання та покращення показників якості й безпечності води, визначення функціонуючих водогонів, громадських колодязів, якими користується населення, та закриття недіючих джерел для ліквідації забруднення ґрунтових вод.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux