Європейська та середземноморська організація захисту рослин (ЄОЗР) повідомила країни-члени про перше виявлення карантинної фітонематоди Meloidogyne enterolobii в Нідерландах
опубліковано 02 березня 2023 року о 14:11

У січні 2023 року Національна організація захисту рослин (НОЗР) Нідерландів – Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority повідомила Секретаріат ЄОЗР про перше виявлення ентеролобіумової галової нематоди Meloidogyne enterolobii Yang&Eisen. на її території. M. enterolobii виявлено на декоративних рослинах Ficus microcarpa Ginseng (фікус дрібноплідний) на одній виробничій ділянці (теплиці) торгового підприємства. У рамках перевірки 320 рослин фікуса, призначених на експорт до країни, що не входить до ЄС, в одному зразку було встановлено наявність M. enterolobii. Нематод було виявлено на коренях, хоча явних ознак ураження на верхніх частинах рослин не виявили.

Відповідні рослини походять з однієї виробничої ділянки в Нідерландах, де все ще присутні приблизно 3500 рослин F. microcarpa. Ці рослини вважаються зараженими M. enterolobii і будуть знищені. Інша виробнича ділянка того ж оператора, де рослини F. microcarpa вирощувалися в попередньому році, також буде обстежена. Материнські (оригінальні) рослини були завезені до Нідерландів на початку 2022 року як укорінені рослини в горщиках. Однак не повідомляється з якої країни.

Відомо, що понад 500 рослин F. microcarpa з цієї зараженої партії нещодавно були доставлені на склади в країнах-членах ЄС. Про це НОЗР Нідерландів проінформувала відповідні держави.

На сьогодні статус шкідливого організму M. enterolobii в Нідерландах офіційно оголошено як: тимчасовий, присутній, вогнище під ліквідацією.


M. enterolobii включена до списку А1 «Карантинні організми, відсутні в Україні» Переліку регульованих шкідливих організмів, який затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.11.2006 року № 716 (зі змінами). Крім цього, ця нематода входить до списку A2 ЄОЗР (обмежено поширені карантинні організми), Додатку II-A Регламенту ЄС 2019/2072 (список відсутніх в ЄС карантинних організмів рослин), та списків карантинних організмів інших країн.

За даними більшості дослідників, коло рослин-господарів нематоди M. enterolobii включає понад 200 видів і родів рослин. Це широкий поліфаг, що уражує велику кількість видів сільськогосподарських та квітково-декоративних культур більшість з яких є економічно важливими для України (напр. томати, картопля, селера, буряк, броколі, квасоля, кінські боби, кавун, виноград, огірок, гарбуз, перець та ін.).

Оскільки про назву виробника (кампанії) та місце розташування виробничих ділянок, де було виявлено M. enterolobii офіційно не повідомлено, слід мати на увазі, що всі укорінені рослини F. microcarpa, які завозяться з Нідерландів можуть потенційно бути зараженими цією карантинною нематодою.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux